Egyre több brit étterem étlapjáról kerül le a lazac

A lazac az Egyesült Királyság legtöbbet fogyasztott hala, egyben az egyik legértékesebb importcikke. A skóciai lazacfarmokról viszont egyre több borzalmas hír kerül napvilágra. A haltenyészetekben tapasztalt körülmények nemcsak a halak számára okoznak szenvedést, de sok étteremtulajdonost is eltántorítanak attól, hogy étlapra vegyék a fogást.

A sokszor csak a tenger csirkéjeként emlegetett lazac az Egyesült Királyságban legtöbbet fogyasztott hal. Szinte minden rendezvényen vagy fogadáson megtalálható a kínálatban, az egykori különlegessége mára már ködbe vész. A leginkább a skóciai haltenyészetekből származó halak az ország élelmiszerexportjának 40 százalékát adják, vagyis nemcsak kulináris, de gazdasági szempontból is fontos cikknek számítanak. A lazacfarmokon tapasztalható szélsőséges állapotok miatt viszont sok étteremtulajdonos és séf dönt mostanában úgy, hogy inkább leveszi az étlapról. Az állatok életkörülményei, valamint az intenzív tenyésztés ökológiai hatásai rendre szerepelnek a döntés mellett szóló érvek között.

Mivel egyre több negatív információ érhető el a lazactenyésztésről, úgy döntöttünk, hogy felelősségteljes üzletként kell eljárnunk. Nem a lazaccal van a gond, hanem a tenyésztésével 

– mondja George Aykroyd, a devoni Lost Kitchen társalapítója és üzletvezetője.

A lazactenyésztés ökológiai károkat okoz

Az 1970-es évek óta a vadon élő lazacpopuláció száma nagymértékben csökkent. Matt Palmer, a WildFish környezetvédő szervezet munkatársa úgy véli, erről részben a nagyüzemi lazactenyésztés tehet. Palmer első kézből tapasztalta meg a skót lazacfarmokon lévő állapotokat, ugyanis állatorvosként dolgozott ezeken a helyeken.

Ugyanazokról a körülményekről számolt be, melyekről mostanában sokat lehet olvasni a téma kapcsán. A WildFish éppen ezért arra biztatja az éttermeket, hogy szálljanak be az „Off the table” (Le az asztalról) nevű kampányukba, amihez már több mint 150 intézmény csatlakozott. A lazac lekerült az étlapról a Grace & Savour Michellin-csillagos étteremben, a Silo hulladékmentes étteremben, a Tate-galériákban és az Apricityben is.

A lazacfarmokon elhullott halak száma milliós nagyságrendű. 2022-ben körülbelül 15 millió lazac pusztult el a tenyészetekben, ami a 2021-es adat kétszerese, a 2020-as évhez képest pedig háromszoros mennyiség. A sűrűn tartott halak remek lehetőséget biztosítanak a paraziták (vízitetvek) elszaporodásához, vagy a betegségek, fertőzések gyors terjedéséhez. Emellett a vizek fokozatos melegedése elősegíthette a mikromedúzák elterjedését is, ami szintén veszélyt jelent a halakra. Ezek az apró élőlények beszorulhatnak a halak kopoltyúiba, ahol gyulladást idézhetnek elő.

A skóciai lazac az Egyesült Királyság legnépszerűbb hala és az első számú ételexportja. A hazai és nemzetközi igény folyamatos növekedésével a lazacszektor – és az erre épülő munkahelyek – nem fognak veszélybe kerülni néhány belvárosi aktivista-szakács miatt

– mondta Tavish Scott, a Salmon Scotland érdekvédelmi szervezet vezetője.

Hozzátette, hogy a vízitetvek nemcsak a tenyésztett lazacokat, de a vadon élőket is ugyanúgy érintik, valamint hogy a skót farmok az egyik legkevésbé zsúfoltak a világon.

(The Guardian)

Ez a cikk is érdekelhet:

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu –

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének