Intenzív gazdálkodásra biztatja a francia miniszter az állattartókat

Az infláció hatására az olcsó hús iránt nőtt a kereslet, a képlet megoldása pedig a francia agrárminiszter szerint az intenzív gazdálkodás. Még akkor is, ha ezt visszalépést jelent állatjóléti kérdésekben.

Több olcsó hús előállítására buzdította egy nagyszabású agráresemény résztvevőit Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter. Jelezte azt is, természetesen tisztában van azzal, hogy ez csak intenzív gazdálkodással lehetséges.

Az intenzív gazdálkodás kizárólag nagyipari körülmények között lehetséges. Ennek keretében a lényeg a mennyiség, nem pedig az, hogy milyen körülmények között élnek az állatok. Ez azonban a miniszter szerint most csak másodlagos kérdés.

Az állatjóléti problémákkal csak akkor lehet foglalkozni, ha találunk valakit, aki hajlandó fizetni ezért

– mondta Fesneau.

A miniszter szerint elsősorban a keresletet kell figyelni a gazdasági szereplőknek, és azt kell lekövetni. Márpedig szerinte most egyértelműen az látszik, hogy a megugrott árak mellett a fogyasztók már az olcsó húst rakják a kosarukba a biotermékek helyett.

A francia áremelkedés egyébként nem számított kiugrónak uniós szinten. A legmagasabb éves értéket februárban regisztrálták, ez 6,3 százalék volt. Augusztusra aztán ez 4,9 százalékra mérséklődött. Az éves infláció – az Eurostat adatai szerint – az Európai Unióban augusztusban 5,9 százalék volt, míg tavaly augusztusban még 10,1 százalék.

Visszatérés az intenzív gazdálkodáshoz?

Emmanuel Macron francia elnök 2017-es hatalomra kerülése óta szorgalmazza, hogy szorítsák vissza az ország húsiparán belül az intenzív gazdálkodást. Hangsúlyozta, csökkenteni kell a termelést, „legyen szó baromfiról vagy sertésről, de ezek nem felelnek már meg az ízlésünknek és igényeinknek”. Az agrárminiszter megjegyzéseiből viszont arra lehet következtetni, hogy a kormány már nem olyan elkötelezett az állatjóléti irányváltás mellett, mint korábban. Ennek pedig a nagy hús-, tej- és tojástermelők örülhetnek.

„Célunk a standard termelés visszaállítása” – nyilatkozta a Guardiannek Gilles Huttepain, az LDC baromfitenyésztő cég egyik vezetője. Szerinte Franciaországban

évente 400 új standard csirkeházat kell építeni ahhoz, hogy vissza lehessen hódítani a piacot az importtól.

Jelenleg ugyanis a franciaországi csirkehúsigény mintegy felét külföldi forrásból fedezik.

Nem az intenzív gazdálkodás verbális támogatása a francia kormány első olyan intézkedése, amely bosszanthatja az állatvédőket. A kabinet szeptember elején adott ki egy új rendeletet, amely tiltja a „hús” és az egyéb, egyértelműen állati termékekhez kapcsolt kifejezések használatát növényi termékekre. Franciaországban tehát a gabonakolbász például egyértelműen a tiltólistás, félrevezetőnek titulált nevek közé sorolható.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Z-generációs lány étkezése: zöldségeket vág fel egy vágódeszkán a konyhában.

Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak – ezt választják helyette

Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének