A svájci kormány a húaevés csökkentésére buzdít a klíma érdekében

A svájci kormány a húsevés csökkentésére buzdít új klímastratégiájában

A svájci kormány stratégiájában komoly hangsúlyt kap a húsfogyasztás csökkentése, enélkül ugyanis nem érnék el a célzott kibocsátási értékeket. A dokumentumban kiemelik, hogy egészségügyi előnyökkel is jár, ha az ország lakossága kevesebb húst fogyaszt, emellett pedig növeli a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

A svájci kormány legújabb klímastratégiája egyértelműen rávilágít a húsfogyasztás csökkentésének pozitív hatásaira. Nemcsak az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából fontos, hogy a svájciak kevesebb húst fogyasszanak, de egészségügyi szempontból is célszerű lenne mérsékelni a fogyasztást a dokumentum szerint. Egy 2018-as felmérés szerint a svájciak évente átlagosan 52,06 kg szárazföldi állattól származó húst, valamint 8,72 kg halat és egyéb tengeri élőlényt fogyasztanak. Ez naponta átlagosan 166 gramm húst jelent lakosonként, míg zöldségből és gyümölcsből a napi öt adag helyett átlagosan csak 3,6-ot esznek.

Két vagy három adag hús hetente a maximum, amit egészségügyi szempontból fogyasztani lehetne. Háromszor többet eszünk, mint amennyit szabadna

– mondta Michael Beer az élelmiszer-biztonsági és állatorvosi hivataltól.

A klímastratégiában lefektetett irányelvek a 2050-es évre vonatkozóan határoztak meg célokat. Az ország erre az időpontra szeretné elérni, hogy legalább 50 százalékban önellátó lehessen. Emellett az egy főre jutó, élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gázkibocsátást kétharmadával kell csökkenteni a 2020-as értékekhez képest. A belföldi mezőgazdasági termelés kibocsátási értékeit pedig 40 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es értékekhez viszonyítva.

Ahhoz, hogy ezeket az értékeket el lehessen érni, szükség van az ellátási láncban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentésére. Ezenfelül a megfelelő vízgazdálkodásra és arra, hogy a szektor energiaigényét leginkább megújuló forrásokból tudják biztosítani. A fogyasztók szempontjából a legjobb módszer, hogy felhívják a figyelmüket a helyzetre és tudatosítják bennük, hogy szükség van egyfajta szemléletmódváltásra.

A svájci kormány tervével nem mindenki elégedett

A Swiss Farmers’ Union nagyon pozitívnak értékelte azt, hogy az új stratégia foglalkozik a mezőgazdasági folyamatok éghajlatváltozásra történő adaptálásával. Annak viszont már kevésbé örültek, hogy az állam a húsfogyasztás csökkentését javasolja. Véleményük szerint ez a lépés egyáltalán nem járna olyan komoly eredménnyel, mint ahogy azt előrevetítik. Szerintük ugyanis a húsfogyasztás csökkentésének a hatásai túlértékeltek, az emberek pedig igenis vágynak a svájci gazdák által előállított húsra, és anyagilag sem lehet megvalósítani a javasolt változtatásokat.

Az Agrarian Alliance, ami egy 18 fogyasztói, környezetvédelmi és állatvédő csoportot fog össze, valamint a Bio Suisse, a biogazdálkodókat egyesítő szervezet viszont örült az új irányelveknek. Üdvözölték, hogy a kialakításukban együttműködött a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és az élelmiszer-biztonsági minisztérium is, vagyis végre „tudja a jobb kéz, mit csinál a bal”.

(Swissinfo)

Ez a cikk is érdekelhet:

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

A panna cotta selymes, lágy karakterét tökéletesen egészíti ki ebben

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének