A precíziós fermentációval készült tej előállítása 96 százalékkal kevesebb kibocsátással jár

Egy francia cég speciális fermentációs eljárással előállított tejét a termék teljes élettartamára vonatkozó kibocsátási vizsgálatnak vetették alá. Így kiderült, hogy mennyivel jobb a környezet számára, mint a tehenek felhasználásával készült tej. Az eredmények alapján elmondható, hogy a Bon Vivant terméke kiütéses győzelmet aratott a hagyományos tejjel szemben, ráadásul minden vizsgált kategóriában.

A precíziós fermentáció – a sejtkultúrával előállított húskészítmények mellett – egy olyan eljárás, amely pozitív lehetőségekkel kecsegtet a fenntarthatóbb és környezetbarátabb alternatív fehérjeforrások gyártását illetően. Akit részletesebben érdekel a módszer, az mindenképpen olvassa el ezt a cikket. Nagyon röviden arról van szó, hogy megfelelően módosított mikroorganizmusokkal az igényeinknek megfelelő enzimeket vagy fehérjéket lehet előállítani – így akár sajtokat, joghurtokat, tejet és más élelmiszereket is – anélkül, hogy ehhez állatokat kéne felhasználni.

A francia Bon Vivant teje is ezzel az eljárással készül. Állatmentes tejsavót és kazeint használnak, amelyet precíziós fermentációval állítanak elő. A terméken nemrég elvégzett teljes életútra vonatkozó kibocsátási vizsgálat (life-cycle assessment) 1 liter Bon Vivant tejet hasonlított össze 1 liter azonos fehérjetartalmú tehéntejjel, hogy kiderüljön, mi a különbség a két termék környezeti lábnyoma között. Az eredmények alapján toronymagasan az állatmentes tejtermék került ki győztesen. Nemcsak 96 százalékkal kevesebb kibocsátás köthető a fermentációs technológiával előállított tejhez, de 99 százalékkal kevesebb vizet, 92 százalékkal kevesebb földet és csupán feleannyi energiát használnak fel hozzá, mint a hagyományos verzióhoz.

Állatmentes tej

A cég azt állítja, hogyha az európai tejtermelés csupán 5 százalékát állatmentes termékekre cserélnénk, azzal Párizs húszéves energiafogyasztását és 2,3 millió olimpiai úszómedencének megfelelő vízmennyiséget spórolhatnánk meg. Ezenfelül annyi üzemanyagot, amivel 660.000-szer körbe lehetne utazni a földet. Emellett kiemelik, hogy a tejipar több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a teljes repülőipar.

„Ez nemcsak a Bon Vivant számára nagy jelentőségű mérföldkő, de a befektetőknek is. Jó lehetőség, hogy megmutassuk a mikroorganizmusokban rejlő lehetőséget, hogy hatékonyabban állítanak elő fehérjét, mint az állatok, mindössze egyetlen tápanyagot felhasználva: a cukrot. Vagyis az állatmentes fehérjék remek kiegészítő fehérjék lehetnek alacsony kibocsátással és az íz vagy a tápérték romlása nélkül” – mondja Hélène Briand, a cég alapítója.

A vállalatot csupán két évvel ezelőtt, 2021-ben alapították, de kitűzött céljuk között szerepel, hogy vezetők legyenek a precíziós fermentációval előállított tejfehérje-alternatívák piacán. Ehhez mindenképpen jól jön az a 4 millió euró, amivel tavaly több befektetőcég is támogatta a munkájukat.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Lukrécia, a Budakeszi Vadaspark visszavadított vadmacskája, nyomkövetős nyakörvvel a nyakában

Állatkínzással vádolják a Budakeszi Vadasparkot – tüntetést, feljelentést ígérnek

Lukrécia, a Budakeszi Vadasparkból visszavadított vadmacska előkerült, pár nap szünet

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének