Amerikában megszigorítanák az állatjóléti címkékre vonatkozó szabályozásokat

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium elégtelennek tartja a mostani rendszert, amiben lényegében bemondásra adják meg az egyes gyártóknak a különböző állatjóléti címkék használatának jogát. Ezek a címkék igen komoly vásárlócsalogató erővel bírnak, úgyhogy a gyártók részéről nagy igény mutatkozik az alkalmazásukra, de a körülmények betartására már kevésbé.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA – United States Department of Agriculture) kijelentette, hogy szigorítani szeretnék az egyes állatjóléti vonatkozású címkék – szabadtartású, legeltetett, humánusan nevelt, gyógyszermentes stb. – megszerzésének eljárását.

A bejelentés gyanúsan közel esik annak a leleplezési botránynak a nyilvánosságra kerüléséhez, amit az Animal Outlook állatvédő szervezet tényfeltáró munkájának köszönhetünk, és amiről a Prove is beszámolt.

Az egyik beépült aktivista által rögzített beszélgetésben a Tyson Foods egy alkalmazottja közölte a csirketelep vezetőjével, hogy a szabadtartású csirke csak marketingfogás, az így reklámozott és árusított madarak nagy valószínűséggel ugyanúgy nem látnak napfényt, mint a mindenféle állatjóléti jelző nélkül árusított társaik.

A reklámokban látott egészséges tyúkok pedig nem vágásra, hanem tenyésztésre szánt állatok, ezért sokkal jobb körülmények között élnek, mint a húsként értékesített, pár hét alatt felhizlalt társaik.

A cikk kitér arra is, hogy az USDA lényegében tehetetlen, hiszen nincs ellenőrzési hatásköre, hogy felülbírálja a Food Safety and Inspection Service (FSIS) által jóváhagyott címkéket.

„Sokan betartják a vonatkozó előírásokat, sokan mások viszont nem, és ez egyáltalán nincs így jól” – mondta Sandra Eskin, az USDA élelmiszer-biztonsági helyettes államtitkára.

Csak nyilatkozni kellett, ellenőrzés már nem volt

Nemcsak az állatvédők, de sok húsgyártó is egyetért a szigorítás szükségességével – a húsgyártók valószínűleg azért, hogy ezáltal csökkenjen a „humánus húst” kínáló konkurencia.

Az USDA hitelesít minden állatjóléti címkére irányuló kérvényt, de az „organikus” megnevezés esetében tényleges ellenőrzés történik, amin a szabályozó hivatal munkatársai vizsgálják meg a címke használatának létjogosultságát. Az állatjóléti címkék megszerzése viszont pusztán papírmunkát igényel, amelyben a gazda írásban nyilatkozik arról, hogy mindent a szükséges szabályozásoknak megfelelően csinál. Az USDA még a „humánus” jelző meghatározását is az állattartóra bízza.

Nagyon sok igazolás csak egy vagy két mondatot tartalmaz, például annyit, hogy: humánusan nevelem az állataimat. Ez teljességgel elégtelen

mondta Dena Jones, az Animal Welfare Institute igazgatója. Ez az állatvédelmi szervezet szokta ellenőrizni az USDA-hoz benyújtott igazolásokat, és elmondásuk szerint 85 százalékuk nem megfelelő.

Hogy pontosan milyen módon igyekszik majd a minisztérium biztosítani a címkéknek megfelelő környezetet, arról túl sok információ nem derült ki. Annyit lehet tudni, hogy az eddigieknél több dokumentációt fog igényelni az egyes állatjóléti állítások megszerzése, a gyógyszermentességet pedig új tesztelési eljárásokkal akarják biztosítani.

Emellett erősen javasolják külső ellenőrző szolgáltatások használatbavételét is. Ilyen szolgáltatást nyújt például a Humane Farm Animal Care is.

Ezeknek az ellenőrzéseknek az lehet a vonzereje, hogy a vásárlók talán inkább választják azt a szabadtartású csirkemellet, amiről egy független hitelesítő szervezet is igazolta, hogy az állításoknak megfelelően nevelt állattól származik.

A Time szerint a Perdue szabadtartású csirkemell fontja 5,78 dollár a Walmartban, míg az állatjóléti címke nélküli ennek kevesebb mint a fele, 2,79 dollár fontonként. Vagyis a gyártóknak elég komoly anyagi érdekük, hogy használhassák a különböző címkéket. Ez pedig meg is látszik a beérkezett kérvényeken. Tavaly az USDA hetente 120 megkeresést kapott ilyen ügyben Eskin elmondása szerint.

Ez a cikk is érdekelhet:

Eritrit áttetsző csatos üvegben, benne kiskanál, mellette egy barna edénykében is eritrit látható

Az agyvérzést kockáztathatod, ha ezt a népszerű édesítőszert fogyasztod

Évek óta az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítő az eritrit. Fehérjeszeletekben, „cukormentes”

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének