Aish baladi – az egyiptomi pita

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Az aish baladi egy egyiptomi laposkenyér, ami nagyon hasonlít a pitához, azzal a különbséggel, hogy teljes kiőrlésű liszttel készül és a külsejét búzakorpába forgatják.

Összetevők:

  • 150 + 180 g teljes kiőrlésű liszt
  • 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
  • fél evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • búzakorpa (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy nagy keverőtálba mérj ki 300 ml langyos vizet és oldj fel benne egy teáskanál cukrot. Keverd hozzá az élesztőt, fedd le és tedd félre 10 percre egy meleg helyre, hogy felfusson.
  2. Utána keverj hozzá 150 gramm teljes kiőrlésű lisztet, fedd le és hagyd fél órát pihenni.
  3. Miután letelt, jöhet hozzá a maradék liszt, a só és az olaj.
  4. Legjobb, ha gépi dagasztót használsz, de ha nincs ilyen a háztartásodban, akkor dagaszd lyukas keverőkanállal vagy olajos kézzel legalább 10 percig, míg nem ragad (annyira) és elválik a felülettől. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.
  5. Hagyd kelni egy-másfél órát. Ha kétszeresére nőtt, akkor gyúrd át a tésztát és vágd négy egyenlő részre. A részeket nyújtsd kb. egy centiméter vastagságúra és az egyik felét forgasd meg búzakorpában.
  6. Búzakorpás felükkel lefelé tedd egy sűtőpapírral bélelt tepsibe és süsd 260 ℃-on 6-8 percig.
  7. Fogyaszd különböző mártogatósokhoz, például tökéletes lehet egy ful medames mellé.

Ez a cikk is érdekelhet:

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének