Magyar név is szerepel az idei Food Heroes toplistán

Magyar név is szerepel a V-Label idei Food Heroes 20 toplistáján, Tóth-Czifra Zoltán cégalapító a precíziós fermentáció segítségével újítaná meg a tejipart. 

A V-Label, amely a világ vezető vegán és vegetáriánus védjegye idén is közzétette a Food Heroes 20 listát, immár második alkalommal. Ezúttal egy Barcelonában élő magyar cégalapító, Tóth-Czifra Zoltán is szerepel rajta.

A Food Heroes 20 egy húsz személyt bemutató toplista. A rajta szereplők közös a célja az elavult élelmiszerrendszerek átalakítása, valamint hogy általánosan elfogadottá tegyék azt a narratívát, miszerint boldogulhatunk a bolygó károsítása nélkül is. „Legyen szó oktatásról, aktivizmusról, kutatásról, technológiáról, politikáról, vállalkozásvezetésről – vagy ezek kombinációjáról –, munkájuk egy jobb, igazságosabb világot teremt az állatok és az emberek számára egyaránt” – olvasható a V-Label közleményében.

A mai hősök nem szálló köpenyükről ismerhetőek fel: ők tejet készítenek burgonyából és mikrobákból, csokoládét kakaó nélkül, lazacot és tonhalat pedig úgy, hogy a halaknak egy pikkelye sem görbül

– nyilatkozta Konkoly Nikolett, a V-Label kommunikációs munkatársa.

Precíziós fermentációval a klímaszorongással szemben

Tóth-Czifra Zoltán 2011-ben alapította cégét, a Real Deal Milket, amely precíziós fermentációval forradalmasítja a tejipart. Ez egy speciális erjesztési eljárást alkalmaz, amely során a mikrobákat úgy módosítják, hogy a tejben található fehérjék – kazein és tejsavó – jöjjenek létre.

Ez nem egy átlagos vállalat. Rengeteg megválaszolatlan kérdés van a precíziós fermentációs tejtermeléssel kapcsolatban, és bár az iparág optimista a költségparitással és a tömeges bevezetéssel kapcsolatban, nem kristálytiszta, milyen csapáson is kell ehhez haladni

mondta a Real Deal Milk alapítója és vezérigazgatója.

Tóth-Czifra Zoltán (Fotó: realdealmilk.com)

Elárulta, az vezette erre az útra, hogy egyre elterjedtebb a klímaszorongás, egy tavalyi tanulmány szerint a fiatalok 60 százalékát aggasztja a bolygó jövője. „Ez márpedig nem egy egészségesnek tekinthető állapot” – fogalmazott Tóth-Czifra Zoltán.

Úgy látja azonban, hogy sokaknál egész egyszerűen nem működnek hosszabb távon a tisztán növényi eredetű termékek. Olyan megoldás után kutatott ezért, amely egyfajta menekülőutat biztosít azoknak, akik szeretnének húst, tejet és tojást enni, de ez etikai vívódásba taszítja őket.

Ha az emberek nem hajlandóak teljesen feladni az állati termékeket, meg kell találnunk a módját, hogy fenntarthatóan és etikus keretek között a rendelkezésükre bocsássuk ezeket – vegán módon. Ezen dolgozik a Real Deal Milk is, a tejre fókuszálva

– mondta.

Nagy nevek a listán

A lajstromba szerte a világból kerültek „hősök”: Belgiumtól Nigérián át Hongkongig. Szerepel rajta például:

  • Tobias Leenaert, a Proveg International társalapítója,
  • Toni Vernelli, a Veganuary nemzetközi kommunikációs és marketingvezetője,
  • Leah Garcés, a Mercy for Animals vezérigazgatója és elnöke,
  • illetve Ed Winters, közismert nevén Earthling Ed is.

„Arra törekszem, hogy megváltoztassam azt a jelenlegi paradigmát, amely az állatok
táplálékforrásként való felhasználásában hisz, ahelyett, hogy olyan érző lényként ismerné el
őket, akik védelmet érdemelnek” – mondta a vegán edukációval foglalkozó Earthling Ed.

(V-Label)

Ez a cikk is érdekelhet:

Amerikai bulldog fekszik a fűben, pórázzal a nyakörvén

Kerítésen kívülről lőttek meg egy kutyát egy magyar településen

Arlón zárt kapu és kerítés mögött, gazdája – egy helyi

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének