Így készül a muhammara, az isteni diós mártogatós

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

A muhammara egy közel-keleti mártogatós paprikából és dióból. Leggyakrabban a mezze tál részeként, többféle mártogatóssal és pitával tálalják előételként.

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia vagy kaliforniai paprika
  • ½ bögre (60 g) dió
  • ¾ bögre (60 g) kenyérmorzsa
  • 1 fej hagyma (négybe vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál gránátalmamelasz*
  • 1 evőkanál tahini (opcionális)
  • 1½ teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1½ teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • ½ friss citrom leve
  • egy marék friss menta vagy petrezselyem

* Ázsiai boltokban vagy nagyobb áruházak nemzetközi részlegén kapható, de helyettesítheted balzsamecetkrémmel.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 ℃-ra.
  2. A paprikákat, a hagymát és a fokhagymagerezdeket (héjában) tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 40 percen keresztül, amíg fekete foltok jelennek meg a paprika külsején.
  3. Miután elkészült, a fokhagymát és paprikát szabadítsd meg a héjától, utóbbit a magoktól is. A paprika esetében nagy segítségedre lehet egy lezárható nejlon tasak – ha ebben hűtöd ki meleg-langyosra a paprikát, a gőz hatására még könnyebb lesz lehúzni a héjukat. (Fontos, hogy ne forrón és ne is kihűlve próbáld meg lehúzni a héját.)
  4. Miközben a sütőben sülnek a zöldségek, egy serpenyőben közepes-alacsony lángon pirítsd meg a diót és egy külön serpenyőben a morzsát. Előbbit 2-3 percig, utóbbit gyakran keverve 4-5 percig pirítsd, amíg aranybarna nem lesz.
  5. Ha minden összetevőd készen áll, akkor halmozd a paprikát, a hagymát, a fokhagymát, a diót és a morzsát egy késes aprítóba, vagy a botmixer aljába. 
  6. Add hozzá az olívaolajat, a gránátalmamelaszt (ehelyett használhatsz balzsamecetkrémet), a tahinit, és fűszerezd pirospaprikával, római köménnyel, majd sózd, borsozd.
  7. A végén tovább ízesítheted friss citrom levével és friss petrezselyemmel vagy mentával.

A legjobb frissen sütött pitával tálalva, de kenheted kenyérre vagy tésztaszósszá is alakíthatod.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sertések fekete orra látszik ki a deszka alatt

Legyengült, rühes, mozdulni képtelen állatokat találtak a besnyői horrortanyán

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének