Ha adnál egy kis csavart a megszokott paradicsomlevesnek, akkor a legjobb döntés ez a mediterrán bazsalikomos változat lehet. A leves elemeit megsütve, majd krémesítve egy frissítő és egyben pikáns ízbombává varázsolhatjuk az ételt.
Hozzávalók:
3 adaghoz
- 1 fej hagyma aprítva
- 1 kisebb fej fokhagyma (kb. 10 gerezd)
- 1 kg paradicsom
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy marék friss bazsalikom
- balzsamkrém vagy friss citrom a tetejére
Elkészítés:
- A paradicsomot vágd négybe és a fokhagymagerezdekkel (pucolatlanul) együtt halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd forgasd össze egy evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal, és süsd 200℃-on 45-50 percig.
- Közben egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, add hozzá a felaprított hagymát és alacsony-közepes lángon, néha megkavarva süsd 8-10 percig, amíg meg nem karamellizálódik.
- Ha elkészült a paradicsom és a fokhagyma, hagyd hűlni 10-15 percig, majd a fokhagymagerezdekről távolítsd el a héját.
- Egy lábasban a sült paradicsomot és fokhagymát botmixerrel krémesítsd el a zöldségalaplével, a karamellizált hagymával és a bazsalikommal együtt. Forrald fel, majd tálald pirítóssal vagy pirított magvakkal és ízesítsd tovább friss citrom levével vagy balzsamkrémmel.