A Cambridge Egyetem hallgatói a növényi alapú kosztra szavaztak

A Cambridge Egyetem hallgatói önkormányzata megszavazta az indítványt, így elindulhatnak a tárgyalások az angol egyetem étkezését biztosító cégekkel a teljesen vegán menüről.

Az Animal Rebellion szervezet klímaaktivistái még 2021-ben indították el a Plant Based Universities (PBU – Növényi Alapú Egyetemek) kezdeményezésüket, amelynek célja, hogy a hallgatók hatására az egyetemek teljesen növényi alapú kínálatra váltsanak.

Az egyetemektől kapjuk a klímával kapcsolatos tudományos ismereteket, és ilyen értelemben felelősségük van abban, hogy hallgassanak saját magukra. A hús- és tejipar, vagy a halászat több üvegházhatású gázkibocsátásért felel, mint a teljes közlekedési szektor, ezért az egyetlen jövőbiztos megoldás az étkezés növényi alapúvá tétele a campusokon

– áll a kampány leírásában.

Az angol diákok egy űrlapot kitöltve tudják bevonni saját egyetemüket a kezdeményezésbe, és ezt már több mint negyven egyetem hallgatója meg is tette, köztük a patinás intézmény, a Cambridge Egyetem diákjai is. Fél évvel ezelőtt alakult meg az egyetemen a PBU helyi csoportja.

Szavazással döntöttek

Február közepén a Cambridge-i Hallgatók Szakszervezete szavazott a PBU Cambridge hivatalos indítványáról, miszerint alakítsák át a campus étkezdéiben felszolgált menüt és térjenek át a 100%-ban növényi alapú ételkínálatra.

A szavazók 55%-ban támogatták az indítványt, és 21%-ban ellenezték azt. A fennmaradó 23% tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy azok, akik szavaztak, 72%-ban támogatták a teljes átállást.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy másnaptól már hírből sem találnak a diákok húsos vagy tejes fogásokat a kínálatban. A szavazás önmagában nem kötelezi az egyetemet a váltásra, de mindenképpen kritikus fontosságú abban, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a teljesen növényi alapú menüről, aminek a bevezetéséről végeredményben az egyetem vezetése dönt majd.

„Remek hír, hogy a hallgatók szakszervezete támogatta az indítványunkat, hogy működjenek együtt az egyetemmel egy igazságos és fenntartható ételkínálat kialakításában. Az állati termékek eltüntetésével az egyetem nagymértékben tudja csökkenteni a környezeti károkozását és bebizonyíthatja, hogy elkötelezett a fenntarthatóság mellett” – mondja William Smith, a PBU Cambridge egyik tagja.

Amennyiben megvalósul az átállás, az hatalmas eredmény lesz, de már a múltban is történtek olyan lépések, amelyek előremutatóak. 2016-ban például betiltották a marha és a bárány felhasználását az étkezdékben.

(Green Matters)

Ez a cikk is érdekelhet:

Lunda néz lefelé egy sziklafal tetejéről, alatta víztömeg

Madár-Taigetosz: fiókákat dobálnak le meredek sziklafalak tetejéről az izlandiak

A nyárból az őszre kanyarodva különös hagyománynak hódolnak az izlandi

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének