növényi tejitalok vendéglátásban

Veszélyben a svájci tejipar, egyre több vásárló vesz növényi alternatívát

A növényi alternatívák népszerűsége rohamosan növekszik, komoly fenyegetést jelentve ezzel az ország tejtermelőire és a svájci tejiparra. 

A 24HEURES pár nappal ezelőtt megjelent jelentése alapján az elmúlt öt évben nagyon komoly növekedés volt tapasztalható a növényi tejek piacán. Az alternatív tejitalok forgalma 2017 és 2021 között 96 millió svájci frankról 172 millió svájci frankra nőtt, ami majdnem 80%-os növekedés, jelentette a Federal Office of Agriculture.

A számok ismeretében nem meglepő, hogy a svájci tejtermelők elég borúsan látják a jövőt. Daniel Koller, a Swissmilk titkára – amely szervezet a tehéntej fogyasztását igyekszik népszerűsíteni – úgy nyilatkozott, hogy az alternatív tejitalok szinte minden téren megfelelően tudják imitálni az eredetileg borjaknak szánt tehéntejet.

A Coopnál, ami az ország legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, az eredményekkel összhangban lévő növekedést érzékelnek az említett termékek kapcsán, és a cég szívesen elégíti ki az újonnan jelentkező fogyasztói igényeket egyre növekvő, növényi alapú kínálatával.

Több mint 7-ből 1 karton tej, amit eladunk, vegán alternatíva. A svájciak 63%-a most már havonta többször hanyagolja az állati eredetű ételeket. A Coop elsősorban a vásárlói igényeit szeretné kielégíteni

– nyilatkozta az adatok kapcsán Melanie Grüter, a cég szóvivője.

A svácji Pour L’égalité Animale (PEA) – Az Állatok Egyenlőségéért – állatjogi szervezet elnöke is örömmel értesült a növényi tejitalok népszerűségéről. Elmondása szerint a tejipar a húsiparral együtt teljesen félrevezeti a fogyasztókat hamis állatjóléti ígéretekkel és a regeneratív (megújuló) földművelés népszerűsítésével.

„A tejlobbi igazságérzetét nagyon sérti a fogyasztók félretájékoztatása és sikerül is ezzel összhangban lévő törvényeket elfogadtatniuk, miközben éppen ők azok, akik a vásárlók szemébe hazudnak. Ha például megnézünk egy Swissmilk-reklámot, ami „boldog”, síelő teheneket mutat. Az a vágóhidakkal, az erőltetett megtermékenyítéssel, és borjak tízezreinek elrablásával teletűzdelt valóság szöges ellentéte” – nyilatkozta Pia Shazar, a PEA elnöke a 24HEURES-nek.

Tavaly szeptemberben a svájciak leszavazták az állattartási szabályok szigorítását. A szavazás végeredménye egyesek szerint nagyban függött attól is, hogy kormányzati szinten mindenhonnan a törvénymódosítás ellen biztattak, a megnövekvő költségekkel riogatva a lakosságot.

A tejipar egyre nagyobb pofonokat kap

Egyesek szerint ez lesz az első olyan iparág, ami elveszíti a harcot a növényi alapú alternatívákkal szemben. Régóta olvashatunk már arról, hogy nagy múltú cégek is kénytelenek lehúzni a rolót az egyre nagyobb piaci részesedést követelő, alternatív tejkészítményekkel harcik miatt.

A tejipar nemcsak fenntarthatatlan és egészségtelen, de morálisan sem védhető, hiszen nagyon komoly mentális és fizikai szenvedést okoz az állattartó telepeken élő állatoknak. Aki részletesebben olvasna a tejipar sötét titkairól, annak ezt a cikket javasoljuk megtekintésre.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

|Nőstény orángután a kölykével|

Éjszaként pánikban riad fel az orangutánok őrangyala – a helyzet katasztrofális

Biruté Galdikas több mint öt évtizede él és dolgozik a

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének