Károly király megtiltotta, hogy libamájat szolgáljanak fel a királyi rezidenciákon

Károly király, az Egyesült Királyság új uralkodója hivatalosan betiltotta a foie gras felhasználását a Buckingham-palotában és minden királyi birtokon.

Anglia új uralkodójának hízott libamájjal szembeni ellenérzése nem új keletű dolog. Károly régóta lobbizik a jobb állattartási körülményekért, környezeti terhelésének csökkentése érdekében pedig úgy döntött, hogy hetente két alkalommal teljesen húsmentesen fog étkezni.

Wales hercegeként saját birtokain már egy évtizede betiltotta ezt a sok helyen még most is ínyencségnek számító ételt, királyként pedig megerősítette a hízott libamájra vonatkozó tiltást.

A PETA állatvédő szervezetnek küldött levelében a királyi háztartás vezetője, Sir Tony Johnstone-Burt megerősítette, hogy a királyi birtokok egyike sem vásárol hízott libamájat, és nincs is tervben, hogy ezt a tiltást feloldják.

Ha Károly király ki tudja tiltani megkínzott madarak beteg máját a Buckhingham-palotából, akkor nagyon reméljük, hogy Biden elnök is követi a példáját és kitiltja a foie gras-t a Fehér Házból

adott hangot reményének Ingrid Newkirk, a PETA munkatársa a hírrel kapcsolatban.

Az állatvédő egyesület nagyon örült a tiltás kiterjesztésének és hálából foie gras helyett faux gras-t, vagy hamis libamájat küldtek az uralkodónak, amit a Michelin-csillagos vegán séf, Alexis Gauthier készített, és amit a szakács rendszeresen használ vegán luxuséttermében, a Londonban található Gauthier Soho-ban.

Károly intézkedése a következő királyi birtokokon tiltja a hízott libamáj használatát: Balmoral, Sandringham, Windsor-kastély, Hillsborough-kastély, Buckingham-palota.

Továbbra sem tiltott az import

Az Egyesült Királyság területén jelenleg tilos hízott libamájat előállítani, de a felhasználásra vagy behozatalra vonatkozóan nincsenek korlátozások. Volt olyan időszak, amikor tervben volt a teljes tilalom, de ezeknek a szabályozásoknak a jövője egyelőre nem ismert.

A gasztronómiai érdeklődésűek közkedvelt ínyencsége, a hízott libamáj úgy készül, hogy az állatokkal a nekik szükséges táplálék sokszorosát etetik meg, aminek következtében a májuk megbetegszik, elzsírosodik.

Az etetések az állat számára kifejezetten fájdalmas módon, erőszakkal történnek. Egy 30-50 cm-es csövet dugnak le a madarak torkán, amin keresztül néhány másodperc alatt átpumpálják az ételt. Ezt a folyamatot a hizlalás időszakában rendszeresen megismétlik.

A sok országban állatkínzásnak minősített gyakorlat Magyarországon nem csak legális, egyenesen hungarikumnak számít. Hazánk a világ második legnagyobb libamáj előállítója és első számú exportőre.

Akik részletesebben olvasnának ennek a végtelenül kegyetlen és sok szenvedést okozó, kulináris különlegesség előállításának módszereiről, azok számára ezt a cikket ajánljuk, amelyben részletesen kifejtettük a hízott libamáj előállításával kapcsolatos erkölcsi és egészségügyi problémákat.

Ez a cikk is érdekelhet:

Közeli felvétel egy szürke farkasról, aki a kamerába néz

Eleve borzolták a kedélyeket a farkasok Európában – most még hibridek is képbe kerülhetnek

Bizonyítottan farkas-kutya hibridre bukkantak szakértők Görögországban. Ez pedig újabb komoly

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének