Nyugat-Európában visszaesett a húsgfogyasztás

Új felmérés: Nyugat-Európában jelentősen visszaesett a húsfogyasztás

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Nyugat-Európában egyre többen hagynak fel a húsfogyasztással és fordulnak inkább a növényi alternatívak felé.

Az OpinionWay francia cég által lefolytatott reprezentatív közvélemény-kutatás négy nyugat-európai ország (Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország) összesen 4.096 felnőtt állampolgárát kérdezte meg a húsfogyasztási és vásárlási szokásaikról, valamint a növényi alapú húskészítményekről alkotott véleményükről a Good Food Institute megrendelésére.

Nyugat-Európában visszaesett a húsfogyasztás

A kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy Nyugat-Európában, a vizsgált országokban a lakosok több mint fele (57%) csökkentette a húsfogyasztását. Átlagosan 23% pedig teljesen fel is hagyott az állatokból készült húskészítmények fogyasztásával az utóbbi 5 évben.

Az online kérdőívben arról is érdeklődtek, milyen okok miatt változott a válaszadók húshoz való viszonya. Franciaországban a legtöbben (39%) azért kezdtek el érdeklődni a növényi verziók iránt, mert túl drágának találják az állatokból készült termékeket. Németországban az állatjóléti érvek kerültek az első helyre (38%), Olaszországban és Spanyolországban pedig az egészségügyi szempontok szerepeltek a legmeghatározóbb indokként (35% és 29%).

A válaszadók átlagosan kétharmada véli úgy, hogy az állatokból készült termékek előállítását és fogyasztását is csökkenteni kell és hasonló mértékben gondolják azt, hogy szükséges alternatívákat találnunk a jelenlegi fogyasztási és termelési módszerekre.

A laborban készült húsokra mindenhol lenne piac. Franciaországban a válaszadók 33%-a nyilatkozott úgy, hogy kipróbálná ezeket a termékeket, míg Spanyolországban ez az érték 65%, de ha kizárólag a 18-24 év közötti válaszadókat vesszük figyelembe, a pozitív válaszok aránya eléri a 70%-ot. Németországban a fiatalok 82%-a nyilatkozott úgy, hogy kipróbálná a laborban előállított húsokat.

Bizakodásra ad okot az is, hogy még a franciáknál is, ahol a legalacsonyabb az érték, a megkérdezettek 27%-a nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább egyszer fogyasztana növényi alapú húsokat is. Olaszországban volt a legmagasabb ez a szám, a válaszadók fele válaszolt ugyanígy.

A jövő konyhájában nincs helye a levágott állatoknak?

Nemcsak Nyugat-Európában, de a világ minden táján egyre többen látják be, hogy semmilyen szempontból nem fenntartható a jelenlegi nagyüzemi mezőgazdaságra alapuló életvitelünk, és ezt bizonyítják a kérdőívre adott válaszok is. Az egyik legjobb módja a klímaváltozás elleni harcnak a növényi étrendre való átállás, erre már az ENSZ is felhívta a figyelmet.

A jelenlegi gazdasági válságban pedig nem csak a földnek, az állatoknak és saját egészségünknek tehetünk jót azzal, ha elhagyjuk az állati eredetű terméket, de még anyagilag is jobban járhatunk vele hosszú távon, ahogyan például Hollandiában már olcsóbbak a növényi alapú fehérjeforrások, mint az állati verziók.

A tejipart sem kíméli a növényi termékek térhódítása, az amerikai fiatalok pedig még azt is elfogadhatónak tartanák, ha a számos negatív tulajdonsága miatt a húskészítményekre extra adót rónának ki.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Bart István klímaszakértő ingben, öltönyben, fekete háttérrel

„A marhahúsnál nincs pazarlóbb élelmiszer” – interjú Bart István klímaszakértővel

A klímaválság elleni harc egyik legkézenfekvőbb és egyénileg legkönnyebben kivitelezhető

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének