Kanada növényi tejüzem

Egy kanadai tejüzem teljesen átalakul, mostantól növényi tejeket fog gyártani

A Lactalis Canada Sudburyben található gyártóüzeme szeptember végével megszünteti a tehéntej előállítását, ehelyett teljes mértékben a növényi alapú tejek készítésére áll át az üzem.

A Lactalis Csoport – amelyhez a nálunk is kapható Parmalat termékcsalád is tartozik – kanadai leányvállalatának Sudburyben található gyártóüzeme szeptember 30-tól kezdődően felhagy a tejtermékek előállításával. A cég azt reméli, hogy ezzel a lépéssel az alternatív tejtermékek piacán továbbra is versenyben tud maradni. Az üzem a cég már meglévő növényi alapú kínálatát igyekszik majd kiegészíteni új termékekkel. Emellett az is a váltás mellett szól, hogy Ontario államban alacsony a tej iránti kereslet, az előállítási költségek viszont magasak, ez pedig negatívan érintette a Sudburyben lévő üzem bevételeit.

Habár a cég fő profilja a tejtermékek, a piac egyik fő innovátoraként, ezzel a hamarosan bekövetkező növényi terjeszkedéssel is bizonyítjuk, hogy mindig a fogyasztót tartjuk szem előtt és állandóan keressük az új lehetőségeket, hogy fejlődhessünk. Így a megfelelő válaszokat adjunk a piac kihívásaira.

– nyilatkozta Mark Taylor, a Lactalis Canada CEO-ja.

„Az a célunk, hogy gazdagítsuk és tápláljuk a kanadaiak étkezését. És ez az új, magas minőségű növényi alapú termékekre is igaz, melyek előállításánál nagy segítséget jelent a már rendelkezésünkre álló kapacitás és kompetenciák, ahogy a gazdag és régóta meglévő tejtermékekkel kapcsolatos tapasztalatunk is.”

A szeptember végére tervezett átállást követően a cég ontarioi és quebec-i gyártóüzemei veszik át a tehéntej termelés és előállítás feladatait, és azt ígérik, hogy a vásárlóknak semmiféle ellátási fennakadástól nem kell tartaniuk.

Pontos információk nincsenek még arról, hogy a leállást követően mikor nyit ki újra az üzem, de nagy valószínűséggel az elkövetkező hónapokban indul az átalakítás. A cég hűtött raktárait továbbra is megtartja a térségben, és nem tervez megválni dolgozóitól sem az átállás során.

A tejipar az utolsókat rúgja?

A növényi alapú termékek térnyerése és piaci részesedésének növekedése magában hordozza az állati alapanyagokat felhasználó gyártók törvényszerű visszaszorulását is. Ezek közül a leglátványosabban a tejipar védfalai látszanak lebomlani. Az államokban nem csak a legrégebbi, de a legnagyobb tejipari vállalat is csődbe ment a közelmúltban, valamint Jim Mellon brit milliárdos és befektető is azt jósolta, hogy a mai formában ismert tejipar teljes mértékben el fog tűnni a következő évtizedekben.

Több cikk is megjelent már arról, hogy mennyire környezetkárosító a tejtermelés, vagyis nem csak etikai szempontokból aggályos a szarvasmarha borjaknak készült tehéntej emberi fogyasztása, de klímavédelmi oldalról is ellenérvek sokasága sorakoztatható fel ellene.

(Dairy Reporter)

Ez a cikk is érdekelhet:

Gímszarvas, impozáns aganccsal, erdei környezetben

Agancsmaffia dúlja fel a magyar erdőket – quadokkal hajszolják az állatokat

Fellendült a feketepiacon a szarvasok elhullajtott agancsa iránti kereslet. A

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének