Fenséges epres-tofus sajttorta, eprekkel körülvéve

Fenséges epres-tofus “sajttorta”

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Ha kevés időd van, de egy különlegesebb vasárnapi desszertre vágysz, vagy valakit meglepnél, akkor ez az epres-tofus “sajttorta” tökéletes recept lehet számodra.

Sokféleképpen variálható, nem igényel sok összetevőt és rendkívül egyszerű az elkészítése. Eper helyett pedig, bármilyen más fajta gyümölcs felhasználható hozzá.

Hozzávalók:

A torta aljához:

  • 400 g zabkeksz (bármilyen vegán keksz tökéletes)
  • 100 ml növényi tej
  • 2 evőkanál növényi margarin

A krémhez:

  • 540 g (3 csomag) natúr tofu
  • 1 db citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 300 g vegán tejföl

A zseléhez:

  • 450 g eper (helyettesíthető más gyümölccsel)
  • 1 teáskanál agaragar (használható más tetszőleges növényi zselésítő anyag is, pl. pektin)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Daráld le a kekszet (manuálisan vagy késes aprítóban) és mikrózd meg a margarint (kb. 1 perc 300 W-on), hogy folyós állagú legyen. Add hozzá a kekszdarához a megolvasztott margarint és a növényi tejet, majd jól keverd össze. Ha már homogén, akkor egyenletesen nyomkodd bele a tortaformádba (készíthető tepsiben/jénai tálban is) és tedd be a sütőbe 10 percre, ez lesz a torta alja.
  3. A krémes réteghez reszeld le a citrom héját és facsard le a levét. Add hozzá a tofuhoz a citrom levét, a vaníliás cukrot, a nádcukrot és a növényi tejfölt, majd ezt turmixold* krémes állagúra. A végén keverd a krémhez a citrom héját és az elősütött aljra halmozd rá a krémet. Oszlasd el egyenletesen, majd süsd 20-25 percen keresztül.
  4. A zselés réteghez, ha fagyasztott epret használsz, hagyd kiolvadni. Tegyél félre 10 szép darabot, azután turmixold le a többit és szűrd át egy aprólyukú szűrőn. Ez elég hosszadalmasabb folyamat, mivel egy nagyon sűrű massza keletkezik, ezért érdemes egy kanállal rásegíteni. Ha ezzel kész vagy, öntsd bele egy kisebb lábasba az átszűrt epret, közepes lángon kezdd el forralni és add hozzá az agaragart. Amint felforrt, elzárhatod és miután langyosra hűlt, öntsd rá egyenletesen a már készre sült torta tetejére.
  5. A külön félre tett eperdarabokat vágd félbe, és tetszés szerint helyezd a torta tetejére őket díszítésképpen.
    Felvágás előtt tedd hűtőbe 1-2 órára.

Tipp: ha a krémes „sajttorta” helyett inkább egy hamistúrós süteményt készítenél, akkor turmixolás helyett csak törd össze a tofut egy villával, és úgy keverd hozzá a többi összetevőt.

Ez a cikk is érdekelhet:

Jégtakaró felülnézetből, a repedezett, széttört jégdarabok alatt látszik a vízfelszín

Jégvulkán tört a felszínre Grönlandon – ilyet még a tudósok sem láttak

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének