Ribollita – a toszkán zöldségleves

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Aki kedveli az olasz ízeket és az autentikus ételeket, annak biztosan ízleni fog a Ribollita. Érdemes kipróbálni ezt az egyszerű vegán receptet, de vigyázat, könnyen kedvenccé válhat!

A Ribollita elsőre úgy hangzik, mintha egy érzéki táncról lenne szó, de tulajdonképpen ez a szó egy igen tartalmas és laktató zöldséglevest takar, melynek alapjait a bab és a kelkáposzta adja. Ezenfelül bármilyen zöldségekkel lehet variálni. A Ribollita leves szülőhazája a napsütötte Toszkána, ahol gyakran főzik és fogyasztják évszaktól függetlenül. Egyszerűen elkészíthető, nagyszerű recept következik!

Hozzávalók:

  • 30 dkg tarka vagy fehérbab, egy éjszakára beáztatva
  • fél fej kelkáposzta
  • 25 dkg hámozott konzervparadicsom
  • 3-4 db olajos aszalt paradicsom
  • 1 kisebb fej zeller
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors, babérlevél

Elkészítés:

  1. Első lépésként egy fazékban vagy nagyobb edényben melegítsd meg az olajat. A lilahagymát pucold meg és vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. Az olajon pirítsd le a hagymákat, majd jöhet mellé a meghámozott és felkarikázott sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, az apróra vágott aszalt paradicsom, valamint a konzervparadicsom.
  2. Pár percnyi pirítás után add hozzá a leszűrt babot is, majd öntsd fel a levest kb. egy liter vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, pár babérlevéllel, majd főzd addig, míg a bab már majdnem puha.
  3. Aztán mehet a levesbe a darabolt kelkáposzta is, majd további 15-20 perces főzés után már kész is a Ribollita.
  4. Friss kenyérrel tálalva az igazi, de Olaszországban sok helyen a levesbe áztatják a kenyeret, hogy még sűrűbb legyen, akár egy főzelék.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete fejű, őszülő kutya fején ül egy csibe

Állati jó programok közül válogathatsz szombaton, az állatok világnapján

Balogh Edina közel 20 éve dolgozik újságíróként, melyből 7 évet töltött olyan piacvezető női és életmód lapok koordinálásával, mint a Joy, a Shape és az Active Beauty. Büszke rá, hogy pályafutása alatt az egyik legnagyobb női magazin hazánkban elsőként vált cruelty-free médiummá. Elkötelezett híve a növényi alapú étkezésnek, az állat- és környezetvédelemnek, valamint a fenntarthatóságnak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének