A francia kormány az eddiginél is szigorúbb cenzúrával sújtja a növényi alapú húsalternatívákat

A franciák Dél-Afrika példáját követve vezették be a növényi alapú húsok cenzúráját.

Franciaország 2022 októberétől betiltja a húsnevek használatát a növényi eredetű élelmiszereken.

A lépés állítólag megakadályozza a „fogyasztók megtévesztését”, mivel a húsutánzatok egyre valósághűbbek. A húsipari szereplők és Franciaország legnagyobb mezőgazdasági lobbija támogatták a javaslatot, és most ünneplik a rendeletet.

A növényi alapú termékek cenzúrája alá eső húsnevek közé tartozik a „kolbász”, a „steak”, a „bacon” és a „csirke”. A „hamburger” mentesül, mivel nem utal kimondottan egyfajta húsra.

Franciaország az Európai Unió első tagja, amely ilyen jellegű korlátozásokat vezetett be, és csak a hazai gyártású termékekre vonatkozik a címkézési tilalom. Minden import cenzúrázatlan marad.

Nicholas Schweitzer, a francia vegán szalonna újítója, a La Vie vezérigazgatója szerint ez a törvény teljesen ellentétes irányba halad a francia kormány két hivatalos prioritásával: a globális felmelegedés elleni küzdelemmel és Franciaország újraiparosításával.

A húsfogyasztás csökkentése egyértelműen a szénlábnyomunk csökkentésének egyik kulcsa. Ebben segít, ha olyan alternatívák állnak rendelkezésre, amelyek elfogadása nem igényel erőfeszítést a húsfogyasztók számára. Az viszont, hogy ez a törvény csak a Franciaországban termelő cégekre vonatkozik, teljes nonszensz. Csak a helyben előállított termékeket büntetik.

Schweitzer egy LinkedIn-bejegyzésben megjegyezte, hogy a szabályozás arra készteti az olyan vállalatokat, mint a La Vie, hogy áttelepüljenek a befogadóbb országokba.

Növényi alapú címkézési tilalom Európa-szerte?

Franciaország hús-, mezőgazdasági és állattenyésztési ágazata évek óta szorgalmazza a növényi eredetű húsnevek betiltását. A francia nemzetgyűlés 2020-ban fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a növényi alapú húskészítményeken állati eredetű kifejezéseket használjanak. Ez megnyitotta az utat a közelgő általános tilalom előtt.

2020-ban az uniós törvényhozók elutasították a címkézési tilalomra vonatkozó javaslatokat. 379 képviselő szavazott a „vegaburger-tilalom” ellen, és elvetette a fogyasztók félrevezetésének szándékát. Ezzel egy időben az alternatív tejtermékek címkézésére vonatkozó törvények megmagyarázhatatlan módon szigorodtak. Az olyan közvetett kifejezéseket, mint a „mint a tej”, a „sajt alternatívája” és a „joghurt-szerű”, törvényen kívül helyezték.

Az FNSEA, Franciaország legnagyobb mezőgazdasági lobbija csatlakozva a francia hús- és állattenyésztés képviselőihez további szabályozást és a „húsos” kifejezések tilalmának kiterjesztését szorgalmazza Európa-szerte.

Röviddel azelőtt, hogy Franciaország bejelentette a növényi eredetű húsnevek elleni álláspontját, Dél-Afrika betiltott minden „húsos” kifejezést. Az elsődleges ok a fogyasztók megtévesztése a „félrevezető” marketing révén.

Az élelmiszergyártók azt állítják, hogy az azonosítható kifejezések eltávolítása csak még nagyobb zűrzavart okoz. Ráadásul szembeszáll az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel, mivel megnehezíti a fenntartható húsalternatívák megbízható beszerzését.

Ez a cikk is érdekelhet:

Napszemüveges nő farmernadrágban és farmerdzsekiben ül a füvön, a háttérben fák, és a telefonját nézi

Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel

Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének