Egy üveg zöldségpástétom vékony réteg piros színű lekvárral a tetején, egy ágacska kakukkfűvel díszítve

Merész diópástétom lekvárral

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Magyarországon talán nem, de külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van.

A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diókrémhez rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.

Hozzávalók

Kb. 7-8 adaghoz

A pástétomhoz:

  • 15 dkg dióbél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 kövér vagy 3 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma (lehet mogyoróhagyma is)
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál miso paszta (elhagyható)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál szárított majoranna (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tálaláshoz:

  • bármilyen savanykásabb lekvár (bogyós gyümölcsből a legjobb) vagy hagymalekvár
  • bagett vagy kenyér

Elkészítés

  1. A hagymát kockázd fel és egy evőkanál olívaolajon, alacsony-közepes lángon pirítsd 7-8 percig. A fokhagymagerezdeket két-háromfelé vágva dobd hozzá (nem préseljük, mert nem akarjuk túlpirítani, épp csak enyhítünk kicsit az ízén), kicsit sózd meg, és alacsony lángon pirítsd további 2-3 percig.
  2. A hagymákat tedd a botmixer késes aprítójába (ha ilyened nincs, akkor egy tálba: a botmixer is tökéletes lesz hozzá). Add hozzá a majoranna, a citromlé és a misopaszta kivételével a pástétom összes hozzávalóját (ha a misopasztát kihagyod, akkor egy plusz löttyintésnyi szójaszószt érdemes hozzáadni), és kevés (kb. 80 ml) víz hozzáadagolásával aprítsd össze.
  3. Tedd vissza a masszát a serpenyőbe, és a tűzhelyen forrástól számítva 3-4 percig alacsony lángon főzd. Ha elzártad, add hozzá a majorannát, a citromlevet és a misopasztát. Mivel a szójaszósz és a misopaszta is elég sós, ezért a pástétomot csak kóstolás után sózd, amennyiben szükséges.
  4. A kész pástétomot kanalazd átlátszó üvegtálba vagy csatos üvegekbe, a tetejére pedig tegyél egy vékony réteg lekvárt. Friss vagy pirított bagettszeletekkel tálald.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szereted a tojásos ételeket? Ez az új leleplezés megingathatja a rajongásodat

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének