A gyapjúipar közel sem olyan fenntartható, mint azt gondoltuk – állítja egy új jelentés

A gyapjúipar jelentős mértékben hozzájárul a biodiverzitás csökkenéséhez és a klímakatasztrófa előidézéshez, derül ki egy friss jelentésből, ami a Center for Biological Diversity (CfBD) és a Collective Fashion’s Justice (CFJ) közös vizsgálódásának eredményeit összegzi.

A több, mint 40 oldalas dokumentum többek közt arra a következtetésre jutott, hogy az iparnak tudatos narratívával sikerült a gyapjút környezetbarát ruhaanyagként beállítani, de ez távolról sem fedi a valóságot. A Woolmark, az egyik legnagyobb gazdasági szereplő is „alacsony környezeti hatású” alapanyagként hivatkozik rá.

Stephanie Feldstein, a CfBD munkatársa és a tanulmány társszerzője ezzel cseppet sem ért egyet.

Az ipar évek óta ferdíti a valóságot. A gyapjúért nagyon magas árat fizetünk üvegházhatású gázkibocsátás, földelhasználódás, a biodiverzitás csökkenése és környezetszennyezés formájában.

– állítja.

Környezetromboló hatás

Az ausztráliai termelésre és juhtenyésztésre fókuszáló vizsgálat azt találta, hogy a gyapjú környezeti terhelése háromszorosa az akrilnak és ötszöröse a hagyományosan termesztett pamutnak. Emellett a gyapjú bálánként 367-szer több földet igényel, mint a pamut, ráadásul nyírást követően a koszos bunda tisztításhoz használt vegyszerek nagyon komoly veszélyt jelentenek a vízi élővilágra.

A mezőn legelésző juhok látványa talán idillinek és természetesnek hat, de a betelepített, mesterségesen szaporított, majd idővel levágott juhok legelése következtében degradálódik a talaj, ami ezáltal képtelen a megújulásra.

– mondja Emma Hakansson, a CFJ alapítója és igazgatója.

Nincs semmi természetes ebben a kihasználáson alapuló, fenntarthatatlan és egyáltalán nem hatékony iparágban.

Emma nemzetközileg ismert modell, aki karrierje kezdetén szembesült a divatipar fenntarthatatlan és az alapanyagok miatt sokszor kegyetlen valóságával, ez pedig teljesen megváltoztatta életét. Küldetéséről és munkásságáról a Willow and Claude díjnyertes rövidfilm nyújt bővebb tájékoztatást.

A jelentés szerzői együttes erővel próbálnak nyomást gyakorolni a divatipar szereplőire, hogy 2025-ig hagyjanak fel a gyapjú használatával, de legalább csökkentsék felére a felhasználást. Emellett sürgetik azon alternatív alapanyagokkal kapcsolatos kutatások támogatását, amelyek az akrillal, vagy a poliészterrel ellentétben nem fosszilis eredetűek.

Mit lehet tenni?

A jelentés nem csak a negatív környezeti hatásokkal, valamint az ipar által alkalmazott téves fenntarthatósági narratívával kapcsolatban közöl hiánypótló számadatokat és tényeket, de megoldási javaslatokkal is szolgál, amelyeket a szerzők a tanulmány végén, valamint egy önálló dokumentumként elérhető összefoglalóban is közöltek. Ezek a következők:

  • A divatcégeknek, ipari szereplőknek és hitelesítő szervezeteknek valós állításokkal kéne frissíteniük a gyapjútenyésztés fenntarthatóságról szóló tájékoztatásukat.
  • A ruházati cégeknek vállalniuk kéne, hogy 2025-ig elhagyják, de legalább felére csökkentik a felhasznált gyapjú mennyiségét.
  • A nagy piaci szereplőknek komoly anyagi forrásokat kéne alternatív alapanyagokkal kapcsolatos kutatásokba fektetniük.
  • A divattervezőknek kollekcióikkal népszerűsíteniük kéne az alternatív alapanyagok használatát és 2025-ig elhagyniuk, vagy legalább felére csökkenteniük a gyapjú felhasználását ruháikhoz.
  • A gyapjú kivezetésével azokat az alternatív alapanyagokat kellene előtérbe helyezni, amelyek nem fosszilis erőforrásokon alapulnak.

(PBN, CFJ)

Ez a cikk is érdekelhet:

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Őszies ízekre és illatokra vágysz, de nincs túl sok időd

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének