CO2-hiány az Egyesült Királyságban

Hatalmas húshiány alakulhat ki az Egyesült Királyságban: nem tudják elgázosítani az állatokat

A gáz árának nemzetközi emelkedése miatt idén veszélybe kerülhet a brit családok év végi ünnepi asztalának elengedhetetlen kelléke, a karácsonyi pulyka beszerzése. A szigetországban az áremelkedés markáns széndioxid-hiányt eredményezett, ami nagy valószínűséggel a szupermarketek és éttermek húsellátásában is komoly problémákat fog okozni. Akár már néhány héten belül.

A szárazjég hiánya miatt az Ocado például máris szüneteltette a fagyasztott termékei szállítását ügyfeleiknek. A Brit Baromfi Tanács (British Poultry Council/ BPC) pedig arra figyelmeztetett, hogy az egyébként is komoly problémákkal küzdő iparág veszélyes mélyrepülésbe kezdhet. A gázárak erőteljes emelkedésének következtében két nagy műtrágyagyár kapuira is lakat került a szigetországban.

Kwasi Kwarteng üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkár, az ágazat vezetőivel folytatott tárgyalása során ragaszkodott ahhoz a kormányzati állásponthoz, miszerint „nincs ok az aggodalomra”. Az élelmiszeripari vezetők ezzel szemben egyenesen nemzetbiztonsági kérdésről beszélnek, amelyet sürgősen kezelnie kell a brit kormánynak.

A Bernard Matthews és a 2 Sisters Food Group tulajdonosa, Ranjit Singh Boparan szerint a szén-dioxid, valamint a munkaerő hiánya egyaránt befolyásolni fogja a karácsonyi pulyka idei kínálatát.

„Kevesebb, mint 100 nap van hátra az ünnepekig, ezért üzemeinkben minden eddiginél keményebben dolgozunk annak érdekében, hogy az élelmiszerellátás fenntartására embereket toborozzunk. A karácsonyi Bernard Matthews-pulykák leszállítása már így is veszélybe került, a készletek feldolgozásához legalább ezer további munkást kellene találnunk. Most, hogy még szén-dioxid sincs elegendő, akár le is húzhatjuk a karácsonyi vásár rolóját. Mindez nemcsak a baromfi, hanem a marhahús, a sertéshús és általában az egész élelmiszeripar számára is hatalmas csapást jelenthet. Szektorunk már eddig is veszélyben volt a munkaerőhiány miatt, szén-dioxid nélkül viszont olyan visszaesés várható a hűtés és a szállítás terén, amelyet nem biztos, hogy túlélünk” – jelentette ki Ranjit Singh Boparan.

A CO2-hiány a vágóhidakat is érinti, a sertéseket és baromfikat nem lehet kellő ütemben feldolgozni, így őket tovább kell a gazdaságokban tartani, ami az esetleges túlnépesedés miatt az állatok jólétét tekintve is súlyos következményekkel járhat. Boparan szerint a készételek elveszíthetik legfontosabb előnyüket, a hosszú eltarthatóságot, ami végeredményben nagy mértékű pazarláshoz vezethet. Ezt különösen azért tartja nemzetbiztonsági kérdésnek, mert a munkaerő-kínálati válságra adott kormányzati válasz már egyébként is csalódást okozott a szektor szereplői számára. Éppen ezért most azonnali cselekvést várnak el az ágazat megmentése érdekében.

A Brit Húsfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója, Nick Allen szerint a sertéságazat az állatjóléti válság határán áll a vágóhídi szállítások fennakadásai miatt. Cselekedni kell, mégpedig azonnal.

A CO2 hiánya azonban nemcsak a húsokra lesz hatással, de más csomagolt termékekre is, mint a sajt, a saláták vagy a hosszú élettartalmú péksütemények.

Az iparág résztvevői szerint a helyzet azért aggasztó, mert lassan a karácsony előtti ellátási időszakba lépnek, amikor a raktárak megkezdik készleteik felhalmozását, a néhány héttel később kezdődő ünnepi rohamot megelőzően.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium szerint ugyanakkor a probléma igazolja azon tervük létjogosultságát, mely szerint egy erős, önálló, megújuló brit energiaágazatot kell kiépíteni, tovább csökkentve az ország fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A kormányzat és a hús-termelő, valamint feldolgozó szektor képviselői között komoly párbeszéd kezdődött a probléma mielőbbi megoldása érdekében. A vágóállatok eközben egyre rosszabb helyzetben várnak sorsukra.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy üveg mogyoróvaj, a tetején egy kanál, benne mogyoróvajjal, körülötte pedig földimogyorók héjastul

Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra – ez hozta el az áttörést

Az amerikai mogyoróvajgyártók sokáig tanácstalanok voltak, miként vehetnék be az

Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének