Vegán tárkonyos karfiolleves

Vegán tárkonyos karfiolleves csipetkével, gluténmentes opció

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Ez a recept a klasszikus tárkonyos raguleves és a nagymamám csipetkés karfiollevesének keresztgyermeke: tökéletes étel melegen a hideg napokra. A recept gluténmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják. 

Egy jó karfiolleves bármely alkalomra megfelelő választás lehet. Fogyasztható önmagában vagy menüsor részeként is. Ha pedig egy jó krémlevesreceptet keresel, akkor kattints ide.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • 30 dkg karfiol
  • ⅔ bögre/10 dkg zöldborsó
  • 1 közepes répa
  • egy zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
  • 1 dl növényi tejszín
  • 2 evőkanál búzaliszt/egy evőkanál étkezési keményítő
  • egy marék friss petrezselyem
  • fél evőkanál szárított tárkony
  • frissen őrölt bors
  • fél evőkanál cukor
  • másfél evőkanál citromlé

A csipetkéhez:

  • 10 dkg csicseriborsóliszt
  • 5 dkg búzaliszt, gluténmentes étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
Tárkonyos karfiolleves

Prove

Elkészítés

  1. Vágd fel negyed- vagy félkarikákra a répákat, és tedd fel egy nagyobb lábasban 1,2 liter vízzel és egy zöldségleveskockával főni. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra.
  2. Szedd a karfiolt kisebb rózsákra, és öt perc elteltével add a répához. Újabb öt perc múlva add hozzá a zöldborsót és a cukrot is.
  3. Készítsd el a csipetkét: keverd össze a kétféle lisztet a sóval, majd adj hozzá egy teáskanál olívaolajat és annyi vizet, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A csipetke tésztájának enyhén túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy eléggé ízletes legyen, mire megfő a levesben.
  4. Öt perccel azután, hogy a borsót hozzáadtad, beleteheted a levesbe a csipetkét is: nyújtsd ki kb. egy centi magas és egy centi széles szalagokra a tésztát egy vágódeszkán, utána egy késsel vagy a kezeddel formálj kb. egycentis csipetkéket, és dobd őket a levesbe.
  5. Ha a csipetkékkel készen vagy, hozzáadhatod a tárkonyt és a frissen őrölt borsot.
  6. Rögtön ezután a főzőkrémben villával keverj csomómentesre 2 evőkanál lisztet vagy egy evőkanál étkezési keményítőt, és add a leveshez a friss petrezselyemmel és a citromlével együtt. Keverj rajta párat, majd néhány perc elteltével zárd el a levest.

Ez a cikk is érdekelhet:

Konyhai csapból enged valaki vizet egy pohárba. Csak a keze látszik, a háttérben pedig konyhai eszközök: vízforraló, kések

Váratlan helyen bukkantak édesvízkészletekre kutatók

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének