Áfonyás-mákos muffin

A legfinomabb áfonyás-mákos muffin (vegán, gluténmentes opció)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Ez a muffin puha, levegős, édes, citromos, mákos és gyümölcsös, emellett viszont nagyon kevés cukorral és zsiradékkal készül, így reggelire is tökéletes – kell ennél több?

A szaftos állagról a zsiradék helyett a növényi joghurt gondoskodik, a tökéletes levegősségről pedig a növényi tejből készített író; ezeket a trükköket bátran alkalmazhatod bármilyen kevert tésztás sütinél, amit kicsit egészségesebbé szeretnél tenni. Gluténmentes liszttel is kipróbáltuk, és úgy is tökéletes.

Hozzávalók

12 muffinhoz

  • Két bögre/30 dkg búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék
  • ⅔ bögre natúr növényi joghurt (kb. 165 gramm)
  • Fél bögre/10 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 30 ml/2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál/egy csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • ⅔ bögre/160 ml növényi tej
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 bögre fagyasztott vagy friss kékáfonya + egy evőkanál liszt (GM is lehet)
  • 5 dkg darált mák
Áfonyás muffin vegán

© Prove.hu

Elkészítés

  1. Keverd össze a lenmagpelyhet 5 evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
  2. Keverd bele az almaecetet a növényi tejbe és tedd félre. Ez lesz az író.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a sütőport pedig keverd össze a liszttel egy kisebb tálban.
  4. Egy nagyobb tálban keverd össze a joghurtot, cukrot, olajat, az írót, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, a mákot, és ha letelt a 15 perc, a lenmagzselét.
  5. Óvatosan, 2-3 részletben keverd hozzá a lisztet a masszához. Ha túlkevered, tömör muffinokat fogsz kapni, úgyhogy csak párat forgass rajta; nem baj, ha kicsit csomós marad.
  6. Az áfonyát egy evőkanál liszttel keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha fagyasztott áfonyát használsz, csak közvetlenül a tésztába keverés előtt vedd ki a fagyasztóból.
  7. Kanalazd a tésztát muffinformába. Ha nem szeretnél olajat vagy margarint használni a sütőforma kikenéséhez, használj papírkapszlikat vagy szilikon formát.
  8. Semmiképp ne nyisd ki a sütőt résnyire sem az első 20 percben, különben összeeshetnek a muffinjaid. 20 perc után villával ellenőrizd, kész vannak-e (ha a villa ágaira bármennyi tészta ráragad, akkor még nincsenek készen), és szükség esetén süsd még 5-6 percig.
  9. Várj 5-6 percet, mielőtt a formából vagy a papírból megpróbálod kivenni a muffinokat.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szőke kislány csupa csokis arccal, riadtan néz

Itt a vége: teljesen leállnak ennek a csokinak a gyártásával

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének