Meggyes morzsasüti (vegán) recept

Meggyes morzsasüti (vegán)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

A morzsasüti az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető desszert, ráadásul csak olyan hozzávalók kellenek hozzá, amik szinte biztosan mindig akadnak otthon.

Így ha az édesszájú éned hirtelen tör elő, vagy az utolsó pillanatra hagytad a vendégváró elkészítését, ezt a gyümölcsös édességet tíz perc alatt összedobhatod.

Hozzávalók

24 centis kerek formához

  • 60 dkg meggy
  • 12 dkg búzaliszt
  • 8 dkg + egy evőkanál margarin
  • 13 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Meggyes morzsasüti recept - vegán

© Prove.hu

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Ha fagyasztott meggyet használsz, először egy kis edényben egy-két evőkanál vízzel lassan forrald fel, pár percig rotyogtasd, majd szűrd le és kicsit nyomkodd ki őket. Ha friss vagy befőtt meggyet használsz, ezt a lépést kihagyhatod.
  3. Keverj a meggyhez 5 dkg cukrot és egy evőkanál olvasztott margarint.
  4. Egy széles tálban keverd össze a lisztet a fahéjjal, 8 dkg hideg margarint vágj kis kockákra, keverd a lisztbe, majd az ujjvégeiddel alaposan morzsold bele, végül pedig keverj a tésztába 8 dkg barna cukrot.
  5. Margarinnal vagy olajjal kend ki a sütőformád, majd az alját szórd le vékony rétegben zsemlemorzsával.
  6. Oszlasd el a forma alján a meggyet, majd szórd rá a lisztes-margarinos keveréket. Hagyhatsz rajta pici fedetlen foltocskákat, ahol a cukros meggy sütés közben átbugyog és karamellizálódik majd.
  7. Süsd 25-30 percig 180 fokon.

Tipp: Ha nem morzsoltál még soha, ne aggódj, nagyon egyszerű folyamatról van szó. Úgy a legkönnyebb, ha a margarint hűtve használod, és morzsolás előtt a lisztbe belekevered, hogy közvetlenül ne érjen a kezedhez, mert testhőre kicsit elolvad. A tenyered élével vagy az ujjbegyeiddel is dolgozhatsz, ahogy neked könnyebb.

Variációk: Szinte bármilyen gyümölccsel kipróbálhatod: tökéletes morzsasüti-töltelék lehet a fagyasztóban lapuló bármilyen bogyós gyümölcs, vagy a fiókban feledett, fonnyadófélben lévő alma, szilva vagy barack is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Nő válogat a bolt hűtőpultjából

A magyarok többsége alapélelmiszernek tartja – az orvosok vészjelző címkét tennének rá

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének