Húsmarhák a húsiparban

Kiszámolták a kutatók, hogy mi történne a Földdel, ha Amerika lemondana a húsról

A Scientific Reports folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely azt állítja: ha az amerikaiak elhagynák a húst az étrendjükből, évi 280 milliárd kilogrammnyi szén-dioxidot spórolnának meg a légkörnek.

Összehasonlításképp ez olyan mértékű változást jelentene, mintha 60 millió autóval kevesebb lenne az utakon.

Szénlábnyomok nyomában

Az állattenyésztés szénlábnyoma óriási: bár különböző tanulmányok egymástól enyhén eltérő eredményekre jutottak, a legtöbb kutatás az állattartás felelősségét a globális üvegházhatású gázkibocsátásban 18 százalék körülre teszi.

Ez több, mint amit a világ összes hajója, autója és repülője bocsát ki évente.

Emellé jön még az állattenyésztés talajdegradációs és erdőpusztító hatása, valamint az iparág hatalmas vízigénye. A lakható földterületeknek jelenleg 50 százalékát használjuk mezőgazdasági célra, amelynek 77 százalékán vagy állattenyésztés, vagy takarmánytermesztés folyik; mindössze 23 százalékán termelünk közvetlenül emberi fogyasztásra szánt növényeket.

Gidon Eshel, a tanulmány szerzője és csapata arra voltak kíváncsiak, mi történne, ha az összes amerikai lecserélné az étrendjében a húst ugyanolyan tápértékkel rendelkező növényi alternatívákra, pontosan ugyanabban a mennyiségben.

Az eredmények azt mutatják, hogy ezzel a váltással 35-50 százalékkal lehetne csökkenteni a termőföldek mennyiségét, a legelők használatát pedig teljesen el lehetne hagyni.

Ez 29 millió hektárral kevesebb termőföldet, 3 milliárd kilogrammal kevesebb műtrágyát, valamint 280 millió tonna légköri szén-dioxiddal kevesebbet jelentene az Egyesült Államoknak.

A húspótló növényi alternatívák Eshel szerint 80 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak:

“Egy átlagos amerikai napi húsfogyasztása 3.5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár, míg a tápanyagban azonos növényi alternatívák szénlábnyoma csak 0.6 kilogramm.”

A tanulmány többek között a szóját, paprikát, tököt, hajdinát és spárgát vette a növényi étrend alapjául, mivel ezeket ítélték legalább annyira vagy még tápanyagdúsabbnak, mint a húst: a szerzők szerint ezekkel tökéletesen bevihető elegendő fehérje, vitamin és esszenciális zsírsav.

Eshel szerint azért is nagyon biztatóak ezek az eredmények, mert megmutatják az embereknek, hogy az étrendbeli döntéseik által hatalmukban áll eldönteni, mekkora szénlábnyomot akarnak maguk mögött hagyni.

A vegán hamburger jobb a Földnek

Polina Yanchuk / shutterstock.com

Növényi húsipar

Ahogyan egyre egyértelműbbé válik, hogy az életmódunkkal a Föld soha nem látott léptékű melegedését okozzuk – a tavaly júliusi év a valaha mért legmelegebb hónap volt –, egyre többen döntenek úgy, hogy megválnak a hústól.

Szerencsére ezt a globális élelmiszerpiac is kezdi felismerni, és aki a húshoz hasonló növényi alternatívákat keres, az egyre több helyen többfélét találhat.

A McDonald’s sok országban vezetett már be növényi húspótlókat, és a hírek szerint a jövőben tovább bővítik a kínálatot; a Burger King Rebel Whopperje kifejezetten a mindenevőket célozza, akik kevesebb húst szeretnének fogyasztani; a KFC pedig Amerikában növényi alapú csirkeszárnyat tett menüre.

A Burger King Whopperjén kívül ezek Magyarországra sajnos még nem érkeztek meg, de minden jel arra mutat, hogy rövid időn belül itt is találkozhatunk majd velük, hiszen a világpiacon egyre nagyobb szerepe van a húsmentes húsoknak.

Az Impossible Foods, a Beyond Foods és az ezekhez hasonló növényi alternatívák piaca a becslések szerint 2030-ra elérheti a 80 milliárd dollárt. Bizonyos előrejelzések szerint 2040-re a globálisan elfogyasztott “hús” nagy része növényi alapú lesz.

Eshel szerint sokan attól tartanak, hogy a húspótló alternatívák tápanyag szempontjából nem megfelelőek, hiába sokkal kedvezőbb a környezeti hatásuk – ezért is tartja fontosnak az övéhez hasonló tanulmányokat, amelyek cáfolják ezt a tévhitet, és segítenek az embereknek ráeszmélni: a jövő a növényi étrendé.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy üveg mogyoróvaj, a tetején egy kanál, benne mogyoróvajjal, körülötte pedig földimogyorók héjastul

Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra – ez hozta el az áttörést

Az amerikai mogyoróvajgyártók sokáig tanácstalanok voltak, miként vehetnék be az

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének