Vegán hamburgerek kapják a legnagyobb befektetéseket a koronavírus idején

Miközben a húsipar a túlélésért küzd, a vegán cégek 930 millió dollár befektetést kaptak a COVID-19 idején is

Míg a húsipart valósággal letarolta a koronavírus-járvány, addig a növényi alapú húspótlók piaca tovább dübörög: a gazdasági krízis ellenére 2020-ban 930 millió dollárt fektettek ezekbe a típusú cégekbe.

Miközben koronavírus-járvány miatt számos nagy húsfeldolgozót és több mint 20 vágóhidat is be kellett zárni az Egyesült Államokban, a növényi húspótlók készítésével foglalkozó cégek új lendületre kaptak.

A The Good Food Institute legújabb jelentése szerint az amerikai növényi hús-, tojás- és tejipari társaságok 2020 első negyedévében 741 millió dollárral tudták növelni tőkéjüket, ami már megközelíti a 2019-es 747 millió dolláros csúcsot.

Az elmúlt tíz évben az amerikai növényi hús-, tojás- és tejipari cégek egyébként összesen 2,7 milliárd dollárnyi tőkét tudtak bevonni, amiből 1,2 milliárdot, tehát a teljes összeg 45 százalékát ráadásul 2019-ben és 2020-ban szerezték.

A laboratóriumi húsok piaca is tovább növekszik

A GFI egy másik jelentése szerint a laboratóriumi húsipar is gyors növekedésnek indult. Ez a szektor 2020 első negyedévében 189 millió dollár befektetési tőkét tudott bevonni, ami az iparág története során messze a legmagasabb összeg.

A GFI ügyvezető igazgatója, Bruce Friedrich egy korábbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a növényi alapú és a laboratóriumi húsok tökéletesen ki tudják szolgálni a vevők igényeit úgy, hogy közben a fenntarthatóságot és az állatok jóllétét is szem előtt tartják.

A jelentések szerint a két ágazat, tehát a vegán hús-, tojás- és tejipari társaságokat, valamint a sejtalapú vagy laboratóriumban tenyésztett húsokkal foglalkozó cégek rekordszintű, 930 millió dollárnyi tőkét tudtak bevonni 2020 első negyedévében.

„Az egyre növekvő fogyasztói igény miatt a befektetők is meglátták a piaci lehetőséget a vegán termékekben. Ez a rekordszintű beruházás hosszú távon is jót tesz majd a szektornak. Nemcsak a folyamatos növekedést segíti elő, hanem az innovációkat is. A COVID-19 válság megmutatta, mennyire problémásak és milyen nagyon sebezhetőek az ipari állattenyésztéstől függő iparágak. Az emberek is egyre kritikusabbak lesznek az állati termékekkel szemben”

– tette hozzá a GFI társigazgatója, Caroline Bushnell.

Ez a cikk is érdekelhet:

Nő válogat a bolt hűtőpultjából

A magyarok többsége alapélelmiszernek tartja – az orvosok vészjelző címkét tennének rá

Az európai orvosok zöme szerint az emberek többsége túl sok

Gyerekkorom óta volt bennem egy belső konfliktus az állatokkal kapcsolatban, nem értettem, miért esszük meg az egyiket, míg a másikat házi kedvencként tartjuk. Sokáig elnyomtam magamban ezeket a gondolatokat, hiszen engem is arra szocializáltak, hogy az állathasználat az életünk természetes része. Végül huszonévesen hagytam el először csak a húst, és az állati eredeti kozmetikumokat, használati tárgyakat, majd teljesen lemondtam mindenről, aminek előállítása állatokhoz köthető. 2015 óta arra törekszem, hogy amennyire csak lehet, kegyetlenségmentesen éljem az életem.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének