Növényi tej készítése házilag - olcsón és gyorsan

Növényi tej készítése házilag, gyorsan és olcsón

A növényi tej készítése házilag egyszerűbb, mint gondolnád. Mindössze víz és a kedvenc magvaid kellenek hozzá.

Most kétféle módszert is mutatunk, így könnyen kikísérletezheted, hogy melyik praktikusabb számodra.

Növényi tej áztatott magvakból

  • 1 csésze mag (mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia stb.)
  • 1 liter víz
  • egy csipet só
  • opcionális: agavé szirup, vaníliakivonat

A magvakat tedd vízbe legalább egy éjszakára, de akár két napra is – minél tovább áztatod, annál krémesebb italt kapsz a végén. Arra figyelj, hogy legalább nyolc óránként cseréld a vizet, és öblítsd át a magokat.

Az áztatás letelte után tedd a magvakat a vízzel és a csipet sóval együtt turmixgépbe, ízlés szerint adj hozzá kevés agavé szirupot és vaníliakivonatot, és egy-két perc alatt turmixold simára.

Ha igazán selymes végeredményt szeretnél, vékony konyharuhán vagy teaszűrőn szűrd át a tejet. Lezárva, hűtőben tartva 3-4 napig eláll. Fogyasztás előtt rázd fel.

Növényi tej magvajból

  • 5 evőkanál magvaj (mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia stb.)
  • 1 liter víz
  • egy csipet só
  • opcionális: agavé szirup, vaníliakivonat

Ez a módszer még egyszerűbb, mint az előző: egyszerűen turmixolj össze egy-két perc alatt egy liter vizet öt evőkanál magvajjal (lehetőleg cukrozatlan, hozzáadott olaj nélküli magvaj legyen), egy csipet sóval, ízlés szerint agavé sziruppal és vaníliakivonattal.

Ez alapvetően krémesebb, mint az előző verzió, így a szűrés elhagyható, de ha tökéletesen sima végeredményt szeretnél, itt is alkalmazhatod. 3-4 napig eláll a hűtőben.

Ha a magvajat is magad készítenéd el, ez is igen egyszerű, de ennek van egy feltétele: szükséges hozzá egy erősebb, legalább 600 W-os turmixgép.

  1. Egy csésze magvajhoz teríts szét másfél csésze pirítatlan (!) mandulát/kesudiót/kedvenc magvad egy tepsin, és 175 fokos sütőben 10 percig pirítsd.
  2. A 10 perc leteltével tedd a magvakat a turmixgép késes aprítójába, majd kezdd el magas fokozaton turmixolni. Időnként nyisd ki és kapard le a gép oldaláról a masszát.
  3. Ha a turmixgéped nem bírja a strapát, 2-3 percenként tarts szünetet.
  4. Az olajnak sok idő kell, hogy kiváljon, tehát légy türelmes: akár 10-12 percbe is telhet, mire krémes magvajat kapsz.

Ha elkészítetted, oszd meg velünk a végeredményt a Veganuár támogató csoportban!

Ez a cikk is érdekelhet:

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Krémes, egzotikus vegán desszert a Szezám Éjszakája fagylalt, amelynek titkos

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének