7 spenótos recept: egyszerű és olcsó fogások a mindennapokra

Hat darab spenóttal töltött leveles tésztából készült kosárka egy szürke tálcán, egy-egy szelet paradicsommal a tetejükön, a tálca körül friss fürtös paradicsomok

A spenót nemcsak gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely számtalan fogás alapját képezheti. Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy különleges vendégváró falatokról, ez a leveles zöldség minden alkalommal megállja a helyét – ezt bizonyítja ez a hét különleges spenótos recept is.

A klasszikus spenótfőzeléken túl is van élet: ez a sokszínű zöldség krémes curryk, könnyed tésztaételek vagy ropogós péksütemények alapja is lehet. Ráadásul szinte egész évben elérhető szezonálisan, így az alábbi recepteket bármikor elkészítheted.

Ebben a válogatásban megannyi olyan spenótos recept szerepel, amely más-más módon emeli ki ennek a leveles zöldségnek a változatos ízvilágát. A fűszeres, dél-ázsiai palak tofu, a könnyed spenótos lasagne, a gyorsan elkészíthető gnocchi és a török gözleme mind új színt visznek a megszokott hétköznapokba.

Palak tofu

Palak tofu, indiai spenótos tejsajt díszes bronz edényben és bronz tálcán díszes kanállal, mellette naan kenyér
Getty Images

A palak tofu a dél-ázsiai spenótos tejsajt, a palak paneer növényi alapú változata. Ebben az illatos és krémes spenótos curryben a sajtot tofu váltja fel, tejszín helyett pedig kókusztejjel vagy krémesített kesudióval lágyítjuk.

A hagyományos változat friss spenótból készül, amit blansírozás után krémesítenek, de ebben a receptben azt is megmutatjuk, hogyan készítsd el egyszerűbben, passzírozott parajból.

A receptért kattints ide!

Spenótos lasagne

Zöld lasagne, jobboldat az egész, aminek a fele látszik, baloldalt egy szelet egy tányéron, körülötte koktélparadicsomok és bazsalikomlevelek
Getty Images

Simán el lehet készíteni az eredeti „piros” lasagnét is növényi verzióban, de néha muszáj fejet hajtani a vegán sztereotípiák előtt, és mindent „zöld” változatban elkészíteni.

Ez a zöld lasagne spenótos-tofus szósszal készül a megszokott bolognai ragu helyett, és hogy könnyedebb legyen, két tésztaréteget cukkinire cseréltünk benne.

A receptért kattints ide!

Spenótos gnocchi

Két tányér tejszínes, spenótos gnocchi kék terítőn
Getty Images

A gnocchi tulajdonképpen olyan, mint nálunk a krumplis tésztából készített nokedli, azzal a különbséggel, hogy az olaszok változatában arányaiban kevesebb a liszt és több a krumpli. Tésztája sűrűbb, ezért kézzel formázzák, nem pedig szaggatják.

A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével.

A receptért kattints ide!

Spenótos gözleme

Spenótos gözleme, török spenótos töltött tészta fekete tányéron, négy darab fektetve, enyhén egymáson
Fotó: Porkoláb Edit / Prove

Minden régiónak megvan a saját töltött kenyérféléje, ilyen a török gözleme is. A töltelék kapcsán rendkívül megengedő, ezért a spenót mellett – vagy helyett – szinte bármit felhasználhatsz hozzá, ami épp a kamrádban fellelhető.

Az eredeti török gözleme sem tesz másképp, ugyanis a húsos, sajtos és tojásos változatok mellett gyakoriak a „véletlenül vegán” töltelékek is, amikbe nem kerül más a zöldségeken és fűszereken kívül. Ilyen az alábbi receptben található klasszikus spenótos-krumplis töltelékkel készült verzió is.

A receptért kattints ide!

Spanakopita, a görög spenótos pite

Spanakopita, görög spenótos pite világos fa felületen, hat szeletre vágva, mindegyik szelet tetején egy félbevágott koktélparadicsom
Fotó: Domján Csenge / Prove

A spanakopita azon görög péksütemények egyike, amikbe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Mindemellett növényi alapokon is rendkívül egyszerű az elkészítése.

A spanakopita tökéletes választás lehet vacsorapartikra, de akár lassú hétvégi reggelik kísérőjeként is. Az eredeti recept görög filotésztával készül, ezt a változatot azonban az egyszerűség kedvéért leveles tésztába töltjük.

A receptért kattints ide!

Spenótos gyöngykuszkuszsaláta

Spenótos gyöngykuszkusz saláta felülnézetből, kerek sötét tálban, fa felületen
Getty Images

A gyöngykuszkusz Magyarországon nem annyira elterjedt, mint tőlünk kicsit délebbre, pedig apróbb szemű testvérénél izgalmasabb, több felhasználási módja van.

A salátákat övező sztereotípiákkal ellentétben ez a gyöngykuszkusszal készült változat igazán laktató, ugyanis tele van olajos magvakkal, fehérjedús sörélesztőpehellyel és tápláló spenóttal. Ezenkívül fokhagymás-citromos öntet kerül rá, ami teljessé teszi az ízélményt.

A receptért kattints ide!

Spenótos quesadillas

spenóttal töltött, negyedbe vágott quesadilla szeletek egymásra pakolva egy tányéron
Fotó: Prove

A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik.

A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is. Ez az istenien krémes, bazsalikommal és spenóttal feltuningolt változat még a zöldségutálóknál is garantált siker lesz.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének