A spenót nemcsak gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, hanem rendkívül sokoldalú alapanyag is, amely számtalan fogás alapját képezheti. Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy különleges vendégváró falatokról, ez a leveles zöldség minden alkalommal megállja a helyét – ezt bizonyítja ez a hét különleges spenótos recept is.
A klasszikus spenótfőzeléken túl is van élet: ez a sokszínű zöldség krémes curryk, könnyed tésztaételek vagy ropogós péksütemények alapja is lehet. Ráadásul szinte egész évben elérhető szezonálisan, így az alábbi recepteket bármikor elkészítheted.
Ebben a válogatásban megannyi olyan spenótos recept szerepel, amely más-más módon emeli ki ennek a leveles zöldségnek a változatos ízvilágát. A fűszeres, dél-ázsiai palak tofu, a könnyed spenótos lasagne, a gyorsan elkészíthető gnocchi és a török gözleme mind új színt visznek a megszokott hétköznapokba.
Palak tofu

A palak tofu a dél-ázsiai spenótos tejsajt, a palak paneer növényi alapú változata. Ebben az illatos és krémes spenótos curryben a sajtot tofu váltja fel, tejszín helyett pedig kókusztejjel vagy krémesített kesudióval lágyítjuk.
A hagyományos változat friss spenótból készül, amit blansírozás után krémesítenek, de ebben a receptben azt is megmutatjuk, hogyan készítsd el egyszerűbben, passzírozott parajból.
A receptért kattints ide!
Spenótos lasagne

Simán el lehet készíteni az eredeti „piros” lasagnét is növényi verzióban, de néha muszáj fejet hajtani a vegán sztereotípiák előtt, és mindent „zöld” változatban elkészíteni.
Ez a zöld lasagne spenótos-tofus szósszal készül a megszokott bolognai ragu helyett, és hogy könnyedebb legyen, két tésztaréteget cukkinire cseréltünk benne.
A receptért kattints ide!
Spenótos gnocchi

A gnocchi tulajdonképpen olyan, mint nálunk a krumplis tésztából készített nokedli, azzal a különbséggel, hogy az olaszok változatában arányaiban kevesebb a liszt és több a krumpli. Tésztája sűrűbb, ezért kézzel formázzák, nem pedig szaggatják.
A spenótos gnocchi egy igazi komfortétel, ami mindössze húsz perc alatt elkészül. A gnocchihoz forgatott krémes szósz fokhagymával, tejszínnel és friss citromhéjjal készül, ami csodálatosan harmonizál a spenót üde ízével.
A receptért kattints ide!
Spenótos gözleme

Minden régiónak megvan a saját töltött kenyérféléje, ilyen a török gözleme is. A töltelék kapcsán rendkívül megengedő, ezért a spenót mellett – vagy helyett – szinte bármit felhasználhatsz hozzá, ami épp a kamrádban fellelhető.
Az eredeti török gözleme sem tesz másképp, ugyanis a húsos, sajtos és tojásos változatok mellett gyakoriak a „véletlenül vegán” töltelékek is, amikbe nem kerül más a zöldségeken és fűszereken kívül. Ilyen az alábbi receptben található klasszikus spenótos-krumplis töltelékkel készült verzió is.
A receptért kattints ide!
Spanakopita, a görög spenótos pite

A spanakopita azon görög péksütemények egyike, amikbe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Mindemellett növényi alapokon is rendkívül egyszerű az elkészítése.
A spanakopita tökéletes választás lehet vacsorapartikra, de akár lassú hétvégi reggelik kísérőjeként is. Az eredeti recept görög filotésztával készül, ezt a változatot azonban az egyszerűség kedvéért leveles tésztába töltjük.
A receptért kattints ide!
Spenótos gyöngykuszkuszsaláta

A gyöngykuszkusz Magyarországon nem annyira elterjedt, mint tőlünk kicsit délebbre, pedig apróbb szemű testvérénél izgalmasabb, több felhasználási módja van.
A salátákat övező sztereotípiákkal ellentétben ez a gyöngykuszkusszal készült változat igazán laktató, ugyanis tele van olajos magvakkal, fehérjedús sörélesztőpehellyel és tápláló spenóttal. Ezenkívül fokhagymás-citromos öntet kerül rá, ami teljessé teszi az ízélményt.
A receptért kattints ide!
Spenótos quesadillas

A quesadilla a mexikói konyha melegszendvicse, csak sokkal menőbb annál: tortillalapot használnak hozzá, amit vagy félbehajtanak, vagy két lapot pakolnak egymásra, és serpenyőben kisütik.
A legegyszerűbb változatot csak sajttal töltik, de mehet bele sok más finomság is. Ez az istenien krémes, bazsalikommal és spenóttal feltuningolt változat még a zöldségutálóknál is garantált siker lesz.
A receptért kattints ide!

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.