A Prove vegán cikkei közül talán ez az egyik legfontosabb. Nem azért, mert ez a leghosszabb vagy a leginformatívabb, hanem mert ezeket nem akarja senki kimondani, vagy ha mégis, nem sokan hallgatnak rá.

A legjobb szándékkal írom, és büszke vegánként a többi csodás vegánnak címezem, hogy hatékonyabban szabadítsuk fel az állatokat. Kérlek, hogy olvasd végig!

1. Érzelmi stabilitás 

Nem állítom, hogy a világ legjobb vegán aktivistája vagyok, de legutóbb, amikor egy januári Cube of Truth vegán demonstráción három oldalról, három embertől kaptam az ívet – miszerint beteg leszek hús nélkül, úgy sem változtatunk semmin és kiütik a kezünkből a laptopot, ha gyerekeknek merjük megmutatni a vágóhídi felvételeket (amit amúgy nem tennénk) -, a szemem sem rebbent.

Meghallgattam a kételyeiket és a véleményüket, majd a legjobb tudásom szerint, őszinte baráti kedvességgel próbáltam nekik segíteni a megértésben.

A nyugodt hozzáállásnak az lett az eredménye, hogy míg a beszélgetés elején ellenségesek voltak, a végére háromból kettő embernek infókártyát adtam, és azt mondták, hogy meg fogják nézni a rajta szereplő vegán dokumentumfilmeket. Az egyikükkel további fél órát beszéltem, és ő még nyitottabb lett, amikor már egyedül volt.

Ha nem lettem volna felkészült és békés, hanem erőszakosan, indulatosan érvelek, valószínűleg egyiküket sem érdekelte volna a végén a veganizmus. Mindig nyugodtnak kell maradnod.

Ha képben vagy egy kicsit a pszichológiával, akkor tudhatod, hogy az emberek védekező mechanizmusba kezdenek, amikor támadva érzik magukat. Ha ebbe az állapotba kerül valaki, kevésbé lesz befogadó és érdeklődő, nem fogja meghallgatni vagy megérteni, amit mondani akarsz neki. Pedig lehet, hogy képes lenne befogadni, de csak akkor, ha jót beszélgettek, és nem érzi magát nyomás alatt, esetleg megsértve.

A nem-vegánok egyébként is benne vannak már egy ilyen védekező mechanizmusokból álló ideológiában, amit Melanie Joy pszichológusnő karnizmusnak nevezett el.

Mi az a karnizmus?

A karnizmus egy domináns hitrendszer, amit sokféle védekező mechanizmus és javarészt nem vitatott feltevés támogat; olyan uralkodó ideológia, ami elősegíti, hogy az emberek támogassák az állati termékek használatát, különösen a húsfogyasztást.

Az ideológia központi gondolata, hogy a húsevés természetes, normális, szükséges és helyes cselekedet. A karnizmus fontos jellemzője, hogy az emberek az állatok ételként besorolt fajaival szemben olyan különös kegyetlenséggel járnak el, amit más állatfajokkal (hobbiállat, vadállat stb.) szemben elfogadhatatlannak – állatkínzásnak – tartanak és elutasítanak. Ez a diszkrimináció viszonylagos és kultúránként változik, így például a kutyák evése némely ember számára elfogadott Koreában, míg nyugaton háziállatként kezelik őket, viszont a szarvasmarhákat a nyugati államokban eszik meg, ellentétben Indiával, ahol védelmet élveznek, szent állatként tekintenek rájuk. (forrás: Wikipédia, karnizmus szócikk)

A vegán filozófiával alapjaiban kérdőjelezzük meg mások világnézetét, a gyermekkoruk óta megszerzett tapasztalataikat, ételeiket, viselkedésüket, ráadásul olyan több ezer éves szokásoktól “fosztjuk meg őket”, mint például a húsfogyasztás, tejivás vagy bőrviselés. Persze ezeket lehet ma már pótolni, de sokan ezt még nem tudják.

Ha egy ilyen hatalmas küldetést vállalunk – ráadásul ezt minél hamarabb érvényesíteni szeretnénk az állatok érdekében -, kritikus fontosságú, hogy bármilyen helyzetben is vagy, egy pillanatra se veszítsd el a türelmed és a józan gondolkodásod, ne irányítsanak az érzelmeid és ne támadj.

Amint személyeskedésbe vagy lenéző, sértő beszédstílusba/írásmódba kezdesz, garantáltan veszítettél. Nem számít, hogy igazad van-e, akkor is te leszel a vesztes – és ezzel végül az állatok is veszítenek.

A valódi vegán győzelem:

Ha valakivel egy hosszú, érdekes beszélgetést tudsz folytatni, meghallgatjátok egymást, közelebb kerültök egymás álláspontjaihoz, megértitek azokat, és te, aki egyértelműen az erkölcsileg elfogadhatóbb álláspontot képviseled (érző élőlények felszabadítását), megpróbálod őt átsegíteni az akadályokon és leküzdeni a tévhiteket, amiket ő valahonnan hallott a veganizmusról.

Ehhez azonban türelmesnek és felkészültnek kell lenned, másképp nem megy.

Sosem lehet győzelem:

Ha te nyertél egy szócsatát, de közben a vitapartneredet megszégyenítetted, megsértetted, megaláztad, vagy azt éreztetted vele, hogy ő mindenben téved és az álláspontja kicsit sem lényeges.

Továbbá elmondhatatlanul fontos a másik személy tisztelete.

Ez azzal kezdődik, hogy a vegánok soha, semmilyen körülmények között nem hívhatják dögevőnek, tetemzabálónak, hullazabálónak, gyilkosnak, erőszakolónak, bűnözőnek, képmutatónak, álszentnek, agymosottnak, sem egyéb sértő módon vitapartnereiket. Ezeket a példákat én magam láttam, és egyértelműen rossz iránynak tartom.

Ez is érdekelhet ➡  Kedves gyerekek, az egzotikus állatok sem tárgyak!

Még akkor sem tehetjük ezt, ha a másik fél sérteget minket. Te maradj mindig korrekt és türelmes.

2. Kevesebb recept, több állatjog

Tényleg csodálatos, hogy ma már mindenre van alternatíva, a boltok folyamatosan bővülnek vegán termékekkel és van millió vegán receptes blog, ahol elképesztően finom ételeket lehet találni.

De miközben recepteket cserélünk, elfelejtünk valamit: annyira sokat foglalkoztunk az ételekkel, hogy a legtöbb ember és média szerint a vegánok “valakik, akik nem esznek valamit”. Ez őrülten nagy gond!

A veganizmus egy állatjogi mozgalom, nem egy “étrend”, nem egy “diéta”, nem egy “fogyókúra”, nem egy “divat” és nem egy “egészséges életmód”, hanem egy olyan mozgalom, mely szeretné megszüntetni az összes állathasználatot, amennyire praktikus és lehetséges.

Ha folyton vegán ételekről beszélünk, vegán receptes blogok indulnak, “vegán étrendet” ajánlunk másoknak, mert attól “lead pár kilót” vagy “szebb lesz a bőre”, nagyon félrevezetjük valamiben az embereket: a veganizmus nem csupán az étrendről szól, és főleg nem magunkról. Az csak egy bónusz.

Elképesztően fontos lenne, hogy mindenki jól definiálja a veganizmust, valamint ne csak arról beszéljen, hogy “nem eszünk állati eredetű termékeket”, hanem, hogy “elítéljük az állatok tárgyiasítását, bojkottáljuk az állathasználat minden formáját és nem vásárolunk állatok kihasználásából vagy megöléséből származó termékeket és szolgáltatásokat”.

Ezt megfogalmazhatod másképp is, ahogy neked kényelmes, de kérlek, mindig hangoztasd: a veganizmus nem csak egy étrend, hanem egy állathasználatot bojkottáló filozófia.

Továbbá az sem helyes, amikor a veganizmusra úgy hivatkozik valaki, mint “a nem-ártás elve” vagy valami, amitől soha többé nem hal meg senki. De, sajnos így is meg fognak halni élőlények, de nem mindegy, hogy tudatosan építünk egy holokausztot több billió állatnak, vagy tudattalanul rálépünk egy rovarra.

Bárcsak meg lehetne menteni minden élőlényt, de sajnos ez egyelőre elképzelhetetlen. Ez ellen nem tudunk tenni, de az állathasználatot, állattenyésztést, állatok tudatos megölését, elfogyasztását, kihasználását meg tudjuk állítani a kereslet/kínálat megváltoztatásával.

3. Tudás, tudás, tudás!

Elméleti vegán tudás
Dmitrij Paskevic / Unsplash

A vegánokra gyakran mondják, hogy agresszívak, támadnak, térítenek. Ez több okból eredhet:

 • Most lett vegán, lesokkolta a sok új infó, rögtön változást akar látni a világban
 • Túl sokan bántják a veganizmus miatt, így már ösztönösen védi magát
 • Nem olvasott még eleget, nem tud hatékonyan érvelni, ezért támad

Nem kell önmagunknak hazudni, be kell látni, ha hibázunk. Ha te egyike vagy a fenti példáknak, én abszolút nem ítéllek el. Mind voltunk egykor “erőszakosak”, mert ma még vegánnak lenni elég nehéz egy olyan világban, ahol több milliárd állatot mészárolnak le évente. Ez aggasztó és frusztáló egy vegánnak.

Ha a fenti példák egyike vagy, először is: olvasd el az első pontot. Nyugodj meg, maradj higgadt, ne az érzelmeid vezéreljenek és ne sértegess másokat. Az egyetlen megoldás, hogy jól beszélj az emberekkel, ha elméleti tudást szerzel.

A jó hír, hogy a Prove (és több ezer másik weboldal) segít ebben. A rossz hír, hogy ehhez időt kell szánni az olvasásra, megértésre és főleg a gyakorlásra.

Nem lesz belőled holnapra Earthling Ed vagy Gary Yourofsky, időt kell adnod magadnak a fejlődésre. Viszont könyörgök, tedd meg ezt. Olvass, tanulj, gyakorolj. Amennyit és ahonnan csak tudsz, tedd meg. Ha a vegánok többsége csak támad és nem tud érvelni, lehetetlen vegán világot építeni. Felelősségel tartozol te is azért, hogy az állatoknak jobb legyen. Emlékezz a második pontra, erről szól a veganizmus, nem csak az ételekről.

Hiszem, hogy ha elég intelligens és nyitott voltál ahhoz, hogy vegánná válj, akkor a vegán információk megismerése is menni fog, és hamarosan magabiztos, hiteles szónok lesz belőled. Nem lenne jó érzés, ha rengeteg ember élete miattad változna meg, mert te vezetted rá őket a vegán szemléletmódra és az egészséges növényi étrendre?

4. Válj vegán aktivistává!

Vegán Aktivisták Magyarország
Az egyik legnagyobb Cube of Truth esemény Budapesten, 2018. májusában / Vegán Aktivisták, Magyarország, Facebook

A korábbi pontokból adódóan a legtöbb vegán egyszerűen csak élvezi a növényi ételeket és a vegán életet: de ha ez így marad, semmi nem fog változni. Az állatok továbbra is meg fognak halni, szörnyű kínok között.

Szükség van rád mindenhol, hogy a veganizmus hatékonyan terjedjen. Vegyél részt azokon az aktivista eseményeken, amelyeket közel érzel magadhoz. Menj el többfélére, és próbáld ki őket minimum egyszer-kétszer. Ezek mindegyike legális, bejelentett, politikától és vallástól független, egyik sem “balhés” vagy kontraproduktív.

Ez is érdekelhet ➡  Delfinpopulációk halhatnak ki a halászat miatt

Élő aktivizmus:

 • Cube of Truth – Olyan performansz, amelyben néhány maszkos aktivista négyzet alakzatot vesz fel (ez a “Kocka”), laptopjaikon modern vágóhídi felvételek láthatóak. A Kocka résztvevői nem mozognak, nem hangoskodnak, csendben állnak, laptoppal a kezükben, maszkkal az arcukon. Ez jó poszt lehet számodra, ha nem akarsz még másokkal beszélni, csak tanulni és segíteni. A maszk a figyelemfelhívás és a (mérhetően) nagyobb hatékonyság érdekében kell. 1000 emberből 999-nek nincs vele gondja, inkább pont emiatt állt meg és vette még komolyabban az eseményt. Amellett, hogy az emberek megálltak és megnézték a felvételeket, ott vannak az outreacherek, akik beszélgetést kezdeményeznek az érdeklődőkkel. Ezt általában azok végzik, akik már jól és szívesen beszélnek, ismerik a leggyakoribb kifogásokat, kedvesek és hatékonyak. Az eseményt általában 2-3-4 járőr biztosítja, néhány esetben még velük is beszélgetünk a témáról.
 • The Save Movement – A vágóhídra éppen megérkező teherautó sofőrjét megkérjük, hogy adjon nekünk néhány percet elbúcsúzni az áldozatoktól, akikről felvételt készítünk a közösségi médiára, ezzel továbbadva az ő történeteiket. Szeretetet, törődést és akár vizet is biztosítunk nekik, ugyanis néhány esetben napokat utaznak, éhesen és szomjasan. Látható rajtuk a kimerültség, kiszáradás és a haláltól való rettegés. Lelkileg nehéz, de nagyon szép és hatékony.

Online aktivizmus:

 • Ossz meg olyan cikkeket, amelyek hiteles, segítőkész információkat tartalmaznak a veganizmus filozófiájáról vagy a növényi étrend előnyeiről
 • Szólj hozzá a vegán témájú hírekhez, cikkekhez, posztokhoz és segíts másoknak a megértésben. Akár vitázz (ne veszekedj!) másokkal a témáról
 • Ossz meg magyar nyelvű videókat, képeket minden közösségi platformon
 • Főleg pozitív dolgokat posztolj, kerüld a brutális, sokkoló tartalmak állandó megosztását
 • Kövess vegán oldalakat és személyeket, az ott tanultakat oszd meg online vagy élőben másokkal
 • Lépj be vegán csoportokba, (pl. ebbe és ebbe) ahol a nem-vegán érdeklődőknek segíthetsz a kérdéseik megválaszolásában

Minden alkalmat ragadj meg, hogy beszélj az elveidről, ugyanakkor ne akarj mindenkit, mindenáron meggyőzni. Az aktivizmus során el kell fogadnod, hogy nem mindenki lesz nyitott, nem mindenki fogja megérteni elsőre és nem mindenki fog egyáltalán végighallgatni. Koncentrálj a már nyitottabb emberekre, mindig maradj higgadt és hiteles, és soha ne add fel. Az aktivizmusod nagyon értékes és ezzel valóban jobbá teszed a világot!

5. Kis befektetés, garantált változás

Ha egy képet kellene adnom a magyar vegánok és a globális ipar közötti erőviszonyokról, ez lenne az:

Vegánok vs. húsipar
Vegánok vs. pénzes vállalatok

Igen, a vegánok elég hatékonyak – globálisan nézve. De itthon még nem sikerült leleplező videókat készíteni, üzemeket bezáratni, állatvédelmi törvényeket változtatni, betiltani bizonyos állathasználati formákat, drága reklámokat és hirdetéseket vásárolni, milliókat meggyőzni. A hús-, tej- és tojásiparnak viszont minden nap csillog-villog a hirdetése a plakátokon, TV-ben és az interneten.

Vagy feltehetnénk a kérdést: “miért erőltetik ránk a nézeteiket ezek a szektás, hittérítő vegánok nagyvállalatok?”

A változáshoz pénz, idő, összefogás, csapatmunka, aktivizmus, célkitűzés, stratégia és sok munka kell. Ebből szinte mind kipipálva, kivéve a pénzt. Ma nagyon sokat küzdenek a vegán szervezetek és aktivisták, hogy elegendő pénzt szerezzenek a hatékony munkához.

Kérlek szánj egy kis összeget havonta arra, hogy vegán ügyeket támogass. Az aktivistákat, a szervezeteket, a vegán ételosztókat, a weboldalakat vagy a videósokat. Nem kell mindenkit, de válassz legalább egyet-kettőt, és a lehetőségeidhez mérten támogasd őket, hogy még több emberhez juttathassák el a veganizmust. Hiába van nálunk az igazság, ha azt másokkal nem tudjuk megosztani.

A Prove.hu is költséges, mégis ingyen írunk, mert az igazság szerintünk ingyen van.

Mindenki szabadon tanulhat, ebben hiszünk.

Ha támogatsz minket, további több tízezer emberhez érhetnek el az írásaink és a jövőbeli kampányaink.

Emellett jó szívvel és bizalommal ajánljuk az alábbi vegán szervezeteket vagy személyeket:

Ha te magad nem tudsz folyamatosan ezzel foglalkozni, a támogatásod aranyat érhet azoknak, akik minden nap keményen dolgoznak egy vegán világon.

Fontold meg, hogy befektetsz a jövőbe – ami békés, állathasználattól mentes és vegán. 💚🌱

Ez az írás kizárólag az író, Raul véleményét tükrözi.


 

Oszd meg - 1 kattintás!
Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.