Most olvasott cikk
4 „extrán húsos” vegán fogás, ha hiányoznak a régi ízek

4 „extrán húsos” vegán fogás, ha hiányoznak a régi ízek

Két nyitott, növényi húsos vegán hamburger egy vágódeszkán paradicsommal, salátával és lila hagymával

Ha hirtelen váltottál életmódot és hiányoznának a megszokott ízek, akkor jó hírünk van, ugyanis a lejjebb összegyűjtött receptekkel könnyen átvészelheted a hús utáni sóvárgást.

A vegán életmódra való átállás nem azt jelenti, hogy akik a növényi étrend mellett döntenek etikai, egészségügyi vagy ökológiai okokból, azok ne szerették volna korábban a húsos ételek ízét és textúráját. Így természetes, hogy időnként kívánod ezeket a fogásokat, és a jó hír, hogy növényi étrend mellett sem kell lemondanod a régi, megszokott ízekről és ételekről.

Ha kezdő vegán szakács vagy, akkor biztosan nem találkoztál még minden termékkel és trükkel, amivel könnyedén tudod helyettesíteni a hús állagát és ízét. Lejjebb négy receptet mutatunk, ahol különböző ételekben próbáltuk a legkülönfélébb húsos ételeket imitálni.

1. Sült tofu édes-szójaszószos mázzal

Sült tofukockák szójaszószos mázzal és szezámmaggal a tetején egy tálban felülnézetből
Getty Images

A tofu az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Helyettesíthető vele a túró, a tojás, a sajt és még a hús is. Az apróra vágott és pirított füstölt tofuból mennyei tofuszalonna készülhet, morzsolva tökéletesen helyettesíthető vele a darált hús, vagy nagyobb kockákra vágva éppen ez a ragacsos mázas pirított verzió is készíthető belőle.

Az alábbi receptben pirított tofut forgatunk fűszeres, szójaszószos, agávészirupos mázba, ami rámutat arra, hogy minden csak fűszerezés kérdése.

Hozzávalók

4 adaghoz

A tofuhoz

  • 2 csomag (360 g) Lidl Vemondo tofu
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 4 evőkanál olaj

A szószhoz

  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál agávészirup
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • fél teáskanál chilipehely
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A tofut vágd körülbelül másfél centiméteres kockákra, keverd hozzá a szójaszószt, majd óvatosan forgasd össze a kukoricakeményítővel.
  2. Egy serpenyőben hevíts fel négy evőkanál olajat, és add hozzá a tofut. Közepesen magas lángon, sűrűn forgatva süsd 5-7 percig, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz minden oldala.
  3. Amíg sül a tofu, egy tálban keverd össze a szósz hozzávalóit: a szójaszószt, az agávészirupot, az őrölt pirospaprikát, a fokhagymaport, a chilipelyhet, a sót és a frissen őrölt borsot.
  4. Ha elkészült a tofu, szedd ki egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd egy tiszta serpenyőben hevítsd fel a szószt. Alacsony lángon forrald 1-2 percig, majd zárd el, és forgasd bele a sült tofut.
  5. Az elkészült tofut tálald rizzsel, pirított tésztával vagy sült burgonyával.

2. Vegán jambalaya

Vegán jambalaya, vagyis sokzöldséges rizs, vegán kolbásszal egy serpenyőben felülnézetből
Getty Images

A jambalaya egy rizses fogás, amit feltételezhetően a spanyol, francia és nyugat-afrikai konyha ételei inspiráltak. Az amerikai Louisiana államból származik, hagyományosan többféle hús kerül bele, amit ebben a receptben vegán kolbásszal helyettesítettünk, de használhatsz helyette – vagy mellette – pirított szójakockát vagy tofut is.

Ezeken kívül jellegzetessége, hogy rengeteg zöldség kerül bele: hagyma, szárzeller, paprika, és egyes változatokba paradicsom is, amitől szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. A jambalaya elengedhetetlen eleme még a csípősség, amit nem érdemes belőle kihagyni.

Hozzávalók

  • 250 g hosszúszemű fehér rizs
  • 180 g Lidl Vemondo vegán magyaros kolbász
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes kaliforniai paprika
  • 2 szál szárzeller
  • 400 g (egy konzerv) kockázott paradicsom
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz*
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál korianderlevél
  • ½ teáskanál Cayenne-bors
  • frissen őrölt bors
  • egy csokor friss petrezselyem aprítva

*Néhány Worcestershire-szósz-márka szardellát tartalmaz, ezért alaposan olvasd el az összetevőket, mielőtt megveszed.

Elkészítés

  1. Készítsd elő a zöldségeket: a hagymákat pucold meg, a vöröshagymát aprítsd apró kockákra, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy reszeld le. A paprikát vágd kisebb kockákra, a szárzellert pedig hosszában vágd félbe, majd szeleteld fel keresztben.
  2. Hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a vöröshagymát egy nagy csipet sóval. Öt perc után jöhet hozzá a fokhagyma, majd további két perc után a kaliforniai paprika, a szárzeller és jó pár tekerés frissen őrölt bors. Ha szükséges, adj még hozzá egy evőkanál olajat, és pirítsd még 4-5 percig, amíg a zöldségek kissé megpirulnak, majd keverd hozzá a Cayenne-borsot.
  3. Add hozzá a kockázott paradicsomot, a Worcestershire-szószt, az oregánót, a kakukkfüvet és a korianderlevelet. Ezután jöhet hozzá a rizs és a zöldségalaplé.
  4. Forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra, és néhány percenként kavard át, hogy ne égjen le a rizs. Főzd 10-15 percig, amíg a rizs készre nem fő. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés folyadékot.
  5. Miközben fő a rizs, szeleteld fel a vegán kolbászt, majd egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepes lángon pirítsd rajta aranybarnára 7-10 perc alatt. Ha elkészült, keverd hozzá a rizshez a felaprított petrezselyemmel együtt, és tálalhatod is.

3. Szójabrassói

Vegán brassói szójával egy serpenyőben felülnézetből, körülötte egész chilipaprikák
Getty Images

A texturált szójafehérje és a szejtán remekül helyettesítheti a darált, a szeletelt vagy a felkockázott húst. Le lehet pirítani, ki lehet rántani, meg lehet sütni. A finom szója titka, hogy fűszeres vízben kell felhasználás előtt megfőzni, majd alaposan kinyomkodni belőle a felesleges folyadékot. Így finomabb lesz íze, és könnyebben le tud pirulni, ha nem annyira nedves.

Ez a szójabrassói remek példája annak, hogyan helyettesíthető egy kockázott hús növényi alapon szójával. Ráadásul ebben a receptben több elkészítési módot is mutatunk attól függően, hogy csökkentett olajmennyiséget szeretnél-e használni.

A receptért kattints ide!

4. Diós céklaburger

Vegán céklaburger oldalnézetből, a háttérben hangulatfények
Fotó: Prove

A cékla, a dió és a bab hármasa páratlan ízélményt alkot. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a fenséges, diós céklaburgert. További előnye lehet még az is, hogy gluténmentes.

Ezek mellett ebből a hamburgerből garantáltan nem fogod hiányolni a húst: a babtól laktató lesz, a dió mély, umami ízt kölcsönöz neki, a céklától pedig még a színe is olyan lesz, mint egy hagyományos pogácsának.

A receptért kattints ide!

 

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének