Most olvasott cikk
4 élelmiszercsoport, amitől felgyorsul az öregedés

4 élelmiszercsoport, amitől felgyorsul az öregedés

4 élelmiszercsoport, amit kerülj el, ha sokáig akarsz élni

Bizonyos típusú ételek valóban nem csak a derékbőségünkre vannak rossz hatással, de gyorsítják a szervezet öregedési folyamatait is. A gyulladást keltő ételek rendszeres fogyasztása negatívan hat a szervezet anyagcsere funkcióira, ami aztán betegséghez, sejtelváltozáshoz és bizony, ráncokhoz vezet.

Az alábbi 4 élelmiszercsoportot érdemes kerülni, ha szeretnénk megőrizni fiatalságunkat:

1. Részlegesen hidrogénezett növényi olajok

Ezekkel az olajokkal gyakran találkozhatunk az erősen feldolgozott élelmiszerekben, és jellemzőjük, hogy krónikus gyulladást okoznak a szervezetben, amely táptalaja a szabad gyököknek. Mikor a szabad gyökök elkezdik károsítani génállományunkat, az érintett sejtek működési zavarát vagy halálát okozzák.

Bár az élelmiszer-címkéken átlagosan csak 2%-ban szerepel a transzzsír, mint termékösszetevő, a Környezetvédelmi Munkacsoport becslései szerint ez a gyulladásos zsírfajta valójában az élelmiszerek akár 37%-ban megtalálható. Ennek magyarázata, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a csomagoláson nem kötelező a transzzsír-tartalom feltüntetése, amíg az nem haladja meg az adagonkénti fél grammot.

A transzzsírok a részlegesen hidrogénezett olajokon kívül előfordulnak még a finomított olajokban, emulgálószerekben, hidrogénezett olajokban valamint egyes mesterséges ízesítőkben és színezőanyagokban is. Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogyan tudjuk távolról elkerülni az öregedést fokozó transzzsírokat?

A legjobban akkor járunk, ha energiaszükségletünket igyekszünk tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszerekből fedezni előre csomagolt termékek helyett, azaz ideje a piacra látogatni.

2. Túlzott cukorbevitel

Ösztönösen vonzódunk a cukros ételekhez, ez mélyen belénk van kódolva. A cukor egy könnyen felhasználható energiaforrásként szolgál, mely megfelelő lenne, ha még mindig vadászó-gyűjtögető életmódot élnénk. Ez azonban már régóta nem igaz.

Valójában legtöbbünk akár hosszú órákon át ül az irodában és mégis, szinte észrevétlenül rengeteg cukrot vesz magához, amely az ülő életmód mellett szükséges energiaigényt jócskán meghaladja. Mikor ránk tör a cukor iránti sóvárgás és „csak” bekapunk valami édeset, a cukor a szervezetünkben keringve rengeteg kárt okoz. A véráramba bekerülve a bőrünk kollagénkészletének vesztéséhez vezet, ezzel felgyorsítva a ráncképződés folyamatát, miközben rongálja a sejtek mitokondriális állományát is.

A sejtek energiakészletében okozott kár többek között memória és látászavarhoz, illetve csökkent energiaszinthez vezet. Az idő előtti öregedés mellett a túlzott cukorbevitel szerepet kap olyan betegségek kialakulásában is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az Alzheimer-kór. A probléma az, hogy a cukor erős függőséget okozó alapanyag és nehéz elkerülni is, ugyanis a feldolgozóipar előszeretettel alkalmazza.

Ezért itt is akkor lehetünk a legnyugodtabbak, ha teljesen elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket és ez által a finomított cukrokat , valamint  csupán kis mennyiségben fogyasztunk természetes cukrokat, mint a nyers méz, juharszirup, kókuszcukor és a datolya.

Jó példa a lassabb öregedésre Ellsworth Wareham, a 104 évet megélt orvos, aki az élete nagyrészét vegánként élte, egészséges növényi alapú ételeket fogyasztva.

Steve_O_4 élelmiszercsoport, amit kerülj el, ha sokáig akarsz élni
Steve-O, a „Jackass” MTV sorozat sztárja | Bal: 2002 – 28 évesen / Jobb: 2018 – 44 évesen

3. Feldolgozott szénhidrátok

Azok a szénhidrátok, melyeket megfosztottak tápértéküktől, mint pl. a fehér liszt, a finomított cukrokhoz hasonló módon viselkednek a testünkben. A rostok hiányában nem marad semmi, ami lassítaná a cukor felszívódását a véráramban, ezért hatalmas veszélyt jelent az inzulinszintre és idővel inzulinrezisztencia kialakulásához vezet.

A teljes értékű szénhidrátok, azaz gyümölcsök, babfélék, teljes kiőrlésű gabonák (mint a quinoa vagy a barna rizs) fogyasztásával sokat tehetünk a kiegyensúlyozottabb energia-felszívódásért. A bennük található fermentálható rostok és keményítők a jó baktériumok táptalajai, melyek meghatározó kontrollt gyakorolnak az inzulinválaszra.

4. Olajban sült ételek

A magas hőkezeléssel elkészített ételek növelik a gyulladást keltő anyagokat, azaz az u.n. előrehaladott glikációs végtermékeket (AGE-ket), melyek beindítják az öregedési folyamatokat. Ezek a folyamatok növelik az oxidatív stresszt és a gyulladások kialakulását a szervezetben.

Az AGE-k magas szintje szorosan összekapcsolható a csontritkulással, idegrendszeri zavarokkal, szív- és érrendszeri problémákkal, agyvérzéssel és egyéb öregedéssel összefüggő megbetegedésekkel. Bár egyes AGE-k természetes formában is előfordulnak a szervezetünkben, az erőteljesen feldolgozott ételek rendszeres fogyasztása fokozza az általuk a szervezetre ható káros terhelést. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük törekedjünk arra, hogy alacsony hőmérsékleten készítsük elő élelmiszereinket.

Persze nem kell örökre megválnunk az ínyenc fogásoktól, hiszen az alkalomadtán elfogyasztott grillezett ételek nem okozhatnak gondot, ha egyensúlyra törekszünk és a mindennapokban megadjuk a szervezetünk számára a legjobbat.

Lényegében tehát a természetes, teljes értékű élelmiszereket részesítve előnyben biztosíthatjuk, hogy szervezetünk a természetes öregedési folyamatokkal összhangban  működjön,  ahelyett, hogy felgyorsítaná azokat.  Ráadásul, ha követjük a fent leírtakat, rövid időn belül sokkal egészségesebbnek és fittebbnek is érezhetjük magunkat.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.