A kezdő vegánoknak, vagy azoknak, akiknek nincs sok idejük, de szeretik a megszokott alapanyagok nyújtotta komfortot, különösen hasznosak lehetnek az olyan késztermékek, amelyekkel a rég megszokott ételeket kreálhatják újra lemondás nélkül. Ebben a cikkben egyszerű és változatos receptek elkészítését mutatjuk be, amelyek a Fino Vegajó alapanyagaival készültek.
Az alábbi Fino Vegajó receptek között találsz egy ízletes petrezselymes babkrémet, amely pillanatok alatt elkészül, egy klasszikusabb vegán tejfölös krumplilevest, ami tökéletes a hidegebb napokra, és mennyei spenótos kosárkákat is, amelyekkel könnyedén elkápráztathatod vacsoravendégeidet.
Ezek az ételek nemcsak ízletesek, hanem a növényi alapú konyha sokoldalúságát is megmutatják. Könnyedén válhatnak a hétköznapok megmentő fogásaivá, amikor gyorsan és egyszerűen szeretnél valami különlegeset és igazán finomat alkotni.
Petrezselymes fehérbabkrém
A fehérbabból készült pástétom az egyik legjobb választás, ha valami gyorsan elkészíthető, tápláló és ízletes ételre vágysz. Kiváló pirítósra kenve reggelire vagy uzsonnára, tortillába töltve ebédként, vagy akár az esti filmnézéshez mártogatósként is. Az alapreceptet ízlésed szerint tovább variálhatod különböző fűszerekkel vagy más zöldségek, például sült cékla hozzáadásával.
Ha kedveled a hummuszt vagy más babos pástétomokat, ez a fehérbabkrém garantáltan bekerül a kedvenceid közé. Előnye, hogy mindössze néhány alapanyagból készül, és kevesebb mint 15 perc alatt tálalható.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 480 g (2 kis konzerv) fehérbab
- 3 evőkanál Fino Vegajó Vegaföl
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 3 evőkanál vegán majonéz
- 1 evőkanál friss citrom leve
- pár tekerés frissen őrölt bors
- egy marék friss petrezselyem apróra vágva
- só
Elkészítés
- A fehérbabot alaposan mosd át, csepegtesd le, és tedd egy nagyobb tálba. Villával törd össze, és add hozzá a lereszelt fokhagymát. Ha krémesebb végeredményt szeretnél, késes aprítóba is teheted vagy botmixerrel is simára turmixolhatod.
- Adj hozzá három evőkanál Fino Vegajó Vegafölt, három evőkanál vegán majonézt, egy evőkanál citromlevet, egy marék apróra vágott friss petrezselymet, néhány tekerés frissen őrölt borsot és egy teáskanál sót. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy-két evőkanál vizet.
- Alaposan keverd össze, majd kóstold, és ha szükségesnek érzed, adj még hozzá sót.
- Tálald pirítóson friss zöldségekkel, de tortillába vagy szendvicsbe is töltheted.
Vegán tejfölös krumplileves
Ez a vegán tejfölös krumplileves a klasszikus változat növényi alapú variációja, ami egyszerű, mégis ellenállhatatlanul finom. Különösen jól esik a hideg napokon, amikor valami táplálóra és melengetőre vágysz. A plusz csavar ebben a változatban az, hogy fehérbab is kerül bele, amitől még laktatóbb és tápanyagdúsabb lesz a végeredmény.
A leves alapját a klasszikus hozzávalók – burgonya, sárgarépa és frissen aprított petrezselyem – alkotják, amit fehérbabbal egészítünk ki. A fehérbab kiváló fehérje- és rostforrás, amely számos alapvető tápanyagot – például folsavat, vasat, magnéziumot és B6-vitamint – tartalmaz. Ezért ez a leves nemcsak ízletes, hanem az egészségünkre is jótékony hatással van.
Hozzávalók
4-6 adaghoz
- 150 ml Fino Vegajó Vegaföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 480 g (2 kis konzerv) főtt fehérbab
- 750 gramm főzni való burgonya
- 3 közepes szál répa
- 2 evőkanál finomliszt vagy zabliszt
- 1,5 liter zöldségalaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál 10%-os ételecet vagy citrom
- 1 közepes csokor (kb. 50 gramm) friss petrezselyem
- frissen őrölt bors
- só
- opcionális: friss kenyér a tálaláshoz
Elkészítés
- Hámozz meg egy nagyobb fej vöröshagymát, három közepes sárgarépát és 750 gramm burgonyát.
- A hagymát vágd kis kockákra, a sárgarépát fél-egy cm vastag félkarikákra, a krumplit pedig kb. másfél-két centis kockára.
- Egy nagy lábasban, alacsony lángon, két evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót, és pirítsd még 7-8 percig. Közben hámozz meg és zúzz össze négy gerezd fokhagymát, és vágj apróra egy csokor friss petrezselymet.
- Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, a fokhagymát, még fél teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Kb. két percig pirítsd, majd öntsd fel másfél liter zöldségalaplével, és add hozzá a felkockázott burgonyát.
- Főzd 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd add hozzá az átmosott fehérbabot. Kóstold, és sózd, ha kell. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz még hozzá vizet, ezután azonban kóstold újra, hogy kell-e még bele só.
- Keverj csomómentesre egy tálban két evőkanál finomlisztet vagy zablisztet két evőkanál vízzel, és keverd hozzá a Fino Vegajó Vegafölt. Adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, és alaposan keverd el. Ezt lassan öntsd hozzá a leveshez, és közben folyamatosan keverd habverővel, hogy ne csomósodjon össze.
- Amint felforrt, jöhet hozzá a felaprított friss petrezselyem. Ekkor már csak 2-3 percig főzd, majd zárd el.
- Keverj hozzá két evőkanál ecetet vagy két-három evőkanál frissen facsart citromlevet. Tálalj mellé friss, ropogós héjú kenyeret, és ízlés szerint adj még hozzá ecetet vagy citromlevet.
Kapros-spenótos kosárkák
A leveles tésztából könnyen és gyorsan készülhetnek mennyei finomságok. Ilyenek ezek a spenótos kosárkák is, amelyek nemcsak látványosak, hanem ízletesek is. Előételként, uzsonnaként vagy akár könnyed vacsoraként is fogyaszthatod őket. Tölteléke friss, krémes, kapros és spenótos.
Számtalan módon lehet hajtogatni a leveles tésztát. Az alábbi receptben muffinformát hívunk segítségül, aminek praktikus oka van: biztosan tartja a formáját, így nem kell aggódnod a hajtogatás közben véletlen kiszakított tésztán és a kifolyó tölteléken. Ezt a tölteléket elkészítheted leveles tészta helyett rétestésztába töltve is, például burek vagy spanakopita formájában.
Hozzávalók
12 puffancshoz
- 1 csomag friss leveles tészta (vegán)
- 200 g Fino Vegajó Cottage
- 300 g friss vagy fagyasztott spenót
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál növényi tej
- frissen őrölt bors
- só
- egy csokor friss kapor aprítva
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
- A fokhagymát alacsony lángon pirítsd egy evőkanál olívaolajon maximum fél-egy percig. Add hozzá a friss spenótot (ha fagyasztottat használsz, legyen legalább félig kiolvasztott állapotban), majd sózd, borsozd, és pirítsd még néhány percig, amíg összeesik.
- Tedd félre hűlni, és eközben vágd a leveles tésztát 12 egyenlő négyzetre, egyengesd el őket a muffinformákban, és szórj az aljukba egy vékony réteg zsemlemorzsát.
- Keverd hozzá a spenóthoz a Fino Vegajó Cottege krémet és a felaprított kaprot, majd oszlasd el egyenletesen a tölteléket a formákban.
- Hajtsd a leveles tészta sarkait a puffancsok tetejére, enyhén csípd össze őket középen, majd kend le a tésztát kevés növényi tejjel.
- Süsd a puffancsokat 180 ℃-on 15-18 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A receptek megjelenését a Fino Vegajó támogatta.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.