Most olvasott cikk
2024 lehet a valaha feljegyzett legmelegebb év

2024 lehet a valaha feljegyzett legmelegebb év

Egy nagyváros a lemenő nap alatt vörös színekben, hőhullám hangulatát idézve

Az idei volt az összes eddig feljegyzett júniusi hónap közül a legmelegebb. Most úgy tűnik, 2024 nyerheti el a valaha mért legmelegebb év címet. A méréseket az Európai Unió földmegfigyelési programja, a Kopernikusz végezte.

13 hónapja zsinórban – 2023 júniusa óta – minden hónap melegebb volt, mint amit a mérések kezdete óta feljegyeztek – jelentették ki az Európai Unió klímaváltozást figyelő programja, a Kopernikusz kutatói.

Az eddigi adatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy 2024 ezzel lekörözi az eddigi csúcstartónak számító 2023-as évet, amit a legmelegebb év titulusa illet.

Most úgy gondolom, nagyjából 95 százalékos esély van rá, hogy 2024 lekörözi 2023-at a legmelegebb év címet tekintve, ami az 1800-as évek közepétől mért globális felszíni hőmérsékletet illeti

– mondta Zeke Hausfather, a Berkeley Earth kutatója.

Szinte biztosan az idei lesz az eddigi legmelegebb év

A kutatók előrejelzései, miszerint az idei lesz a legmelegebb év, beválni látszanak. A folyamatosan megdőlő melegrekordok ugyanis legnagyobb valószínűséggel az ember által okozott klímaváltozásnak, valamint az El Niño időjárási jelenségnek tudható be.

Az El Niño jelenlétekor a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán keleti, trópusi részén legalább 0,5 °C-kal a hosszú távú átlag fölé emelkedik. Mind a meleget hozó El Niño, mind a lehűlést okozó La Niña-jelenség hatalmas befolyással van az éghajlatra.

Az El Niño egy természetesen előforduló jelenség, ami jön és megy. Az El Niñót nem tudjuk megállítani, de az olaj-, gáz- és szénégetést igen

– mondta Friederike Otto, az Imperial College London Grantham Intézetének klímakutatója.

A melegedő tendenciára a Kopernikuszon kívül több meteorológiai szervezet is felhívta korábban a figyelmet.

A Meteorológiai Világszervezet tavalyi jelentése szerint a közeljövőben a világ éghajlata egyre távolabb fog kerülni a megszokottól. Ekkor a kutatók 98 százalékos esélyt láttak rá, hogy az üvegházhatású gázok és az El Niño miatt a következő öt év lesz a valaha mért legmelegebb időszak.

A kutatók nem csak arra hívják fel a figyelmet, hogy szinte egészen biztosan az idei lesz a valaha mért legmelegebb év. Hanem arra is, hogy a júniusi hónap zsinórban a tizenkettedik, amikor a globális átlaghőmérséklet-emelkedés másfél fok fölött volt. Ez azért jelentős, mert a párizsi megállapodás első számú célja ennek elkerülése. Hosszú távon ugyanis ez a szintű melegedés az egész világon beláthatatlan mértékű negatív következményekkel járhat.

Ez több mint statisztikai rendellenesség. Arra világít rá, hogy az éghajlatunk jelentős mértékben, töretlenül változik. Ha ezeknek a hőmérsékleti szélsőségeknek a sorozata egyszer csak meg is törik, akkor a helyébe majd új rekordok lépnek, ahogyan tovább melegszik a klíma. Ez elkerülhetetlen, hacsak nem hagyjuk abba az üvegházgázok kibocsátását a légkörbe és óceánokba

– mondta Carbo Buontempo, a Kopernikusz igazgatója.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.