Prove hírek

2 éves lett a Prove

26. vegán világnap és Prove 2 évesTatevosian Yana / Shutterstock

A Prove azzal a céllal indult 2018. november elsején, a 24. Vegán Világnapon, hogy mindenki számára elérhető, magyar nyelvű, alapos információt szolgáltasson a veganizmusról, az állatjogokról, a növényi étrendről és a klímakrízisről, valamint beszámoljon a témával kapcsolatos globális hírekről.

Az olyan témák, mint a környezetvédelem, a nők egyenjogúsága, a homoszexuálisok jogai, az antirasszizmus vagy a társállatok védelme rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben.

A haszonállatok jogaival és körülményeivel azonban még ma is kevés szervezet foglalkozik globálisan. Ők még mindig csak tárgyak, akik szenvedése felett szemet huny a társadalom – hiszen pont a társadalom járul hozzá az elnyomásukhoz.

Köszönhetően a közösségi médiának és a lelkes, aktív vegánoknak, az utóbbi években azonban megállíthatatlanul nőtt a tudatos és empatikus fogyasztók száma, akik úgy döntöttek, többé nem járulnak hozzá a történelem egyik legkegyetlenebb mészárlásához. Míg egy évtizeddel ezelőtt a vegánok száma bizonyára elenyésző volt, a becslések szerint 2020-ban már több, mint 75 millió ember követ egy etikusabb, fenntarthatóbb életmódot.

Köszönhetően a fejlett technológiának, az aktivistáknak és fejlődő közmorálnak, olyan fordulóponthoz érkeztünk, amelyet csak nagyon kevesen éltek meg a történelem során – egy újabb elnyomott kisebbséget szabadíthatunk fel az évezredes uralom alól.

Amilyen ütemben fejlődnek az elektronikus eszközeink, olyan sebességgel kell megváltoztatnunk az élelmezési rendszerünket is, hogy az hatékony, biztonságos, fenntartható és nem utolsó sorban erőszaktól mentessé váljon. Minden tápanyagforrásnak növényi alapúnak kell lennie a következő évtizedekben, máskülönben közegészségügyi- és klímavészhelyzetnek tesszük ki az emberiséget.

Az állattenyésztés hozzájárul az antibiotikum-rezisztens baktériumok fejlődéséhez, a zoonótikus betegségek és pandémiák melegágya, valamint egy globális, rendszerszintű, legális állatkínzás a folyamat elejétől a végéig.

A megoldás azonban világos: minden lehetséges és erőszakmentes módon át kell adnunk az információt a nyilvánosságnak, és bíznunk abban, hogy még időben és elegen lemondanak a káros szokásaikról, mielőtt túl késő lenne megváltoztatni azokat. Elengedhetetlen és nélkülözhetetlen szükség van a hiteles, tény-alapú, objektív újságírásra, hogy az elnémított haszonállatoknak végre legyen hangjuk.

Mi, a Prove-nál 2018-ban elhatároztuk, hogy időt, pénzt és energiát nem kímélve kutatni és írni kezdünk, és nem másokra várunk, hanem mi tesszük meg azt, ami szükséges.

Idén elindítottuk első országos kampányunkat, a Veganuárt, egy 30 napos, ingyenes vegán programot, amit – köszönhetően a csodálatos kollégáknak, akik a Prove-nál dolgoznak, és azoknak, akik adományoztak nekünk -, több, mint 15.000 magyar kezdte el és csinált végig sikeresen. Soha ennyien nem lettek még vegánok hazánkban egyszerre, egy időben és ennyire rendszerezett tudással felvértezve.

A missziónk azonban még messze nem ért véget, ahogy a lelkesedésünk is egyre csak nő – továbbra is azon dolgozunk, hogy egy hiteles, tény-alapú weboldalt hozzunk létre, ahova vegánok és nem-vegánok is bizalommal jönnek olvasni, tanulni, és ami a legfontosabb, cselekedni.

Ennek érdekében a teljes csapattal azt tervezzük, hogy a következő születésnapunkat már egy megújult, fejlettebb és kifinomultabb külsővel és belsővel ünnepeljük. Növekvő csapattal, több idővel, nagyobb költségvetéssel és további sikeres kampányokkal teszünk egy szebb jövőért.

A következő időszakban megújulunk, miközben továbbfejlesztjük, de megtartjuk az alapértékeinket – kutatjuk az igazságot, leírjuk a valóságot és bízunk az emberi jóságban.

Vida Raul,
Prove.hu alapító

Raul

Raul

Prove alapító
A béke a vallásom, az empátia az iránytűm. Állatjogi aktivistaként és online marketing szakemberként azon dolgozom, hogy egy etikusabb világot építsünk az embereknek és más fajoknak egyaránt. Vegán egy életre.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.