Most olvasott cikk
13 dolog, ami az ex-vegánokat jellemzi

13 dolog, ami az ex-vegánokat jellemzi

Ex-vegánok: Rawvana, Tim Shieff - vegán youtuberek

Az utóbbi időben egyre több, sokak által követett vegán közszereplő döntött úgy, hogy “egészségügyi problémái” miatt egy kis tojást, halat és húst is visszavesz az étrendjébe. Hogy csak néhányat említsünk: Tim Shieff, Bonny Rebecca, Kalel, Rawvana és Raw Alignment.

Az ismert youtuber GojiMan, aki az egészséges növényi alapú táplálkozás szakértője (és jelenleg táplálkozástudományi tanulmányait zárja és PHD-vel folytatja az évet) válaszvideóban elemzi az ex-vegánok közös vonásait.

Lássuk tehát, hogy milyen hasonló pontokat fedezhetünk fel az ex-vegánok történeteiben, mi késztette ezeket a youtubereket arra, hogy hátat fordítsanak a veganizmusnak és van-e okunk aggódni, hogy esetleg a vegán étrend árt nekünk?

1. Hozott egészségügyi problémák

A vegán életmódra áttérők zöme egy sor egészségügyi problémával vág neki az új életformának, ami a súlyos emésztési zavaroktól (Chron betegség, vastagbélgyulladás) kezdve a bőrgyógyászati- (pl.: akne) és mentális problémákon át az evési rendellenességig (anorexia nervosa, orthorexia) bármilyen betegség lehet.

2. Szélsőséges étkezési minták

Toa Heftiba / Unsplash

Az ex-vegánok másik közös jellemzője, hogy mindegyikük előszeretettel adaptálta a veganizmus szélsőséges formáit, azokat a trendeket, melyek valamilyen szempontból mind felborítják szervezetünk törékeny egyensúlyát.

Ilyen lehet a kizárólagos nyersveganizmus, vagy a magas szénhidrát/alacsony zsirtartalmú (HCLF) étrend olyan változata, mely szinte semmilyen zsiradékot nem tartalmaz.

Szintén gyakori, hogy a kezdő vegánok szándékos kalóriamegvonást alkalmaznak a vágyott alak és a gyorsabb fogyás elérése érdekében. Ehhez épp kapóra jön a vegán ételek egy csoportjának, a zöldségeknek az alacsony kalóriatartalma, mellyel amellett, hogy túl kevés energiához jut a szervezet, máris több ételcsoportot kihagynak (pl: hüvelyesek, gabonafélék) és ezzel létfontosságú tápanyagokat zárnak ki az étrendjükből.

3. Hiúság

Ezek a férfiak és nők testképzavarral küzdenek és egészségtelen kapcsolatot ápolnak a testükkel, elégtelenek küllemükkel. A közösségi médiában több csupasz bőrt, mint ruhadarabot mutató lányok jellemzően gyakran helyezik a vágyott súlyt és alakot az egészség elé. A férfiak pedig az élettel való elégedetlenségüket véget nem érő izomgyarapítással kompenzálják.

Kicsit megvizsgálva a veganizmusnak búcsút intők múltját, fiatalon vagy gyermekkorban átélt súlyos elhízottságot vagy alultápláltságot fedezhetünk fel. Fizikai megjelenésük miatt kirekesztettséget vagy súlyosabb lelki terrort éltek át, melyből fakadó alacsony önértékelésük egész életükön át elkísérte őket.

Gyakran mutatják a testdiszmorfiás zavar jeleit (az egyén egy másik alakra törekedve elveszíti realitásérzékét és mást lát a tükörben, mint a valóság, egy sokkal rosszabb képet), ez pedig karöltve jelentkezik az orthorexiával és a megszállottsággal, hogy megszorításokat alkalmazzanak a diétájukban.

4. Rendszeres droghasználat

A szemügyre vett személyek abban a pontban is egyezőséget mutatnak, hogy napi szinten használtak rekreációs drogokat, melyek alá soroljuk a hallucinagén gombákat, marihuánát, LSD-t és társaikat, valamint a szteroidok használatát.

A rendszeres használat ellenére sajnos kisebb rendszerességgel készítettek youtube videót vagy instagram live-ot ezen szerek és hirtelen jött tojás iránti vágyuk kapcsolatáról.

5. Flip-flopping

Peter Hershey /Unsplash

GojiMan találóan flip-floppereknek nevezi ezeket az ex-vegánokat, mivel jellemző az életükre az állandó egyensúlytalanság. Ez az étkezésük összevisszaságában is testet ölt, ahol folyamatosan feszegetik határaikat és testük terhelhetőségét hosszú léböjtökkel, vízböjttel vagy kizárólag gyümölcsöt tartalmazó étrenddel.

Sajnos azt már kevésbé mondhatjuk el róluk, hogy egyszerűen egy túlzásoktól és megszorításoktól mentes, kiegyensúlyozott, egészséges vegán étrendet követtek volna.

6. Összeesküvés-elméletek hívői

Az említett szociális média sztárok két végén égetik a gyertyát úgy mindennapi tetteikben, mint gondolkodásmódjukban. Az összeesküvés-elméletek szélsőséges koncepciói tökéletesen passzolnak mindent vagy semmit típusú gondolkodásmódjukhoz.

Elutasítják a gyógyszereket és meg vannak győződve arról, hogy az egész világ ellenük van, és nemzetközi szinten, szervezett módon ártanak mindannyiunknak, míg ők a veganizmus élharcosaként ellenállnak minden külső befolyásnak és töretlenül folytatjak egeszségesnek vélt életmódjukat.

7. Arrogancia

GojiMan kifejezetten arrogánsként írja le az ex-vegánokat, akik homlokegyenest szembe mennek a legelismertebb orvosok véleményeivel és állásfoglalásaikkal, azokra semmit sem adva, miközben soha életükben nem tették be a lábukat egy laborba, nem tanultak táplálkozástudományt vagy folytattak orvosi tanulmányokat. Anekdotákra hagyatkozva a tudomány felé helyezik magukat.

De milyen tudományos áttöréseket könyvelhetünk el xy vegán youtuber “Hogyan fogyj le gyümölcsökkel?” videójának, vagy egy vegán és egy húsevő élharcos szócsatájának, amit felületes táplálkozási alapokra építenek fel?

Gondoljunk bele, hogy több száz éve kutatások százai látnak napvilágot, melyek töredéke jut ugyan túl az egyetemi kereteken és jut a hétköznapi ember tudomására, azonban ezek összessége vezet olyan áttörésekhez, melyek az orvostudományt évek óta formálják és teszik azt töretlenül.

A legkíválóbb tudósok, megfigyeléses vizsgálatok, meta-analízisek és randomizált ellenőrzött vizsgálatok sokasaga juthatott ezért arra a következtetésre is, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott húsfogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, annak elhagyása pedig rengeteg előnnyel.

8. Folyamatos egészségügyi problémák

Gabriel Matula /Unsplash

A szélsőséges étrend miatt számos ex-vegán sodorta saját magát súlyos emésztési problémák felé, melyet részletesen dokumentáltak saját csatornájukon.

Ha valaki hosszabb időn keresztül tart léböjt kúrát vagy eszik indokolatlanul kevés és elégtelen kalóriamennyiséget, szépen lassan megtizedeli saját mikrobiom állományát, elvéve a hasznos baktériumoktól a táplálékot, ami olyan emésztési problémákat válthat ki, mint a SIBO (vékonybélbeli baktériumok túlszaporodása).

Nincs az az étrend, ami huzamosabb időn keresztül nagy kalóriamegvonást vagy egyensúlytalanságot képes fenntartani.

Figyeljük meg, hány SIBO-val küzdő ex-vegán követett egy kiegyensúlyozott, napi 2000/2500 kalóriás étrendet. Fontos megemlíteni még, hogy az emésztési problémák sok esetben már a vegánná válás előtt fennállnak, így a jelentős mennyiségű (egyébként egészséges prebiotikumként szolgáló) rost fogyasztása az ilyen speciális problémáknál tovább ronthat a tüneteken.

Viszont nem az egyébként egészséges ételeket kell kikiálltani bűnösként, hanem ehelyett koncentrálni a mögöttes, régóta megbúvó emésztési problémák feltárására.

A húsevő diéták szószólói az ex-vegánok történetére reagálva olyan alaptalan állításokkal dobálóznak, miszerint az összes bélbetegséget a vegán étrend okozza. Ennek alátámasztására azonban egyetlen hiteles tudományos bizonyítékot sem tudnak felmutatni.

9. I am always right! (Mindig igazam van!)

Közös jellemzője még a vegánságnak búcsút intőknek, hogy a saját igazuk hangoztatásától hangos a csatornájuk, akkor is, amikor egy adott léböjtkúrát követnek, vagy éppen rekreációs céllal saját vizeletüket isszák, mint Tim Shieff tette.

Mindennek megvan az oka és miértje a saját világukban, felelősséget pedig ritkán vállalnának saját hibáikért. Legtöbbször el sem játszanak a gondolattal, hogy talán a saját vizeletük, a rendszeres droghasználat vagy a megszorító diéta vezette őket a szakadék szélére, és nem pedig a teljes értékű növényi étrend.

10. A vegán étrend démonizálása

A kudarcot vallók jellemzően, de nem meglepő módon arra a következtetésre jutnak, hogy egészségüket kizárólag a veganizmus árnyékolta be.

Akkor is tartják magukat ehhez a meggyőződésükhöz, ha semmilyen orvosi vizsgálatot nem végeztek és nem kaptak állapotukról szakvéleményt.

11. Figyelmeztető jelek!

Joe Banks / Unsplash

Legtöbbjük már csatornáján is dokumentálta panaszait, amelyeket saját maga vétett, azonban ezen intő jelekre semmit sem adva ugrott tovább a következő trendi böjtre, szőnyeg alá söpörve a problémát.

Ezután pedig elérkeznek egy ponthoz, mikor már nem tudják kontroll alatt tartani a következményeket, és hirtelen kell egy bűnbakot találni: legyen a veganizmus! Ez a legegyszerűbb, nem?

12. Ál(nok)-vegánok!

Ezek az ex-vegánok soha sem voltak igazán vegánok, vagy legalábbis nem tudták mit takar a kifejezés.

Az általános történet, hogy ezek a személyek eleinte elégedetten hangoztatják mennyire etikus vegánok, később egészségügyi problémák sorával találják magukat szembe, majd kettőt pislogunk, és az újonnan vett állatszőrméről áradoznak az Insta-live-ban.

Ahogy a veganizmus mainstream lett, úgy szaporodtak el az ál(nok)-vegánok is. Ezzel nincs gond, ameddig nem adnak helytelen egészségügyi útmutatásokat másoknak, illetve amíg nem sározzák be a nagyon is létező és működő vegán mozgalmat és növényi étrendet.

13.Világgá kürtölni

Pár ex-vegán arra is rájött, hogy a vegán diéta egyenesen rossz, ezt pedig világgá is kürtölik, függetlenül attól, hogy ez inkább a fejükben született elmélet tetteik igazolására (kognitiv disszonancia), semmint tudományosan megalapozott tény.

Végezetül GojiMan felhivja a figyelmünket arra, hogy fontos a vegán közösségben rámutatni és aktívan fellépni az önjelölt egészségguruk ellen. Fel kell hívnunk a figyelmüket arra, hogy mi a felelősségük.

Ha csupán figyelmen kívül hagyjuk őket, azzal hozzájárulunk, hogy koholt elméleteiket és rossz étkezési mintáikat e-book-ok és egyéb termékeik tömeges eladása révén terjesszék. Ezeknek viszont nagyrészt befolyásolható fiatalok esnek áldozatául, akik mintaképet látnak bennük.

Azt javasoljuk – főleg a kezdő vegánoknak -, hogy kizárólag olyan hiteles személyeket kövessenek, akik etikai alapú vegánok, vagy ha egészségügyi tanácsra van szükségük, olyan szakemberrel konzultáljanak, akik jól ismerik a teljes értékű növényi étrendet.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.