Egészség

12.000 orvos egy véleményen: a tehéntej káros a gyermekek számára

A tehéntej ártalmas a gyerekeknek

Az Egyesült Államokban 12.000 orvos követelte, hogy ne javasolják többé a tehéntej fogyasztását gyermekek számára.

Az American Heart Association (AHA) jelenleg is azt népszerűsíti, hogy egészséges az öt évnél fiatalabb gyerekek számára a tehéntej fogyasztása.

A „Healthy Drinks, Healthy Kids” („Egészséges italok, egészséges gyerekek”) jóváhagyja mind az emberi anyatej, mind a tehéntej fogyasztását az öt évnél fiatalabb gyermekeknél, és elutasítja a növényi alapú tej használatát.

Ezeket a javaslatokat az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, az Amerikai Gyermekfogászati ​​Akadémia és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia hagyta jóvá.

Ennek ellenére összesen 12.000 orvos, valamint a Felelős Orvosok Bizottságának (PCRM) tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy az AHA visszavonja ezeket a javaslatokat, ugyanis szerintük nincs összhangban a modern táplálkozástudományi ismereteinkkel, elavult tanításokat javasol a szülőknek.

Ártalmas a tehéntej

Susan Levin, a PCRM regisztrált dietetikusa így nyilatkozott a témáról:

“Noha támogatjuk az anyatejre és a vízre vonatkozó ajánlásokat, a tehéntej fogyasztását támogató iránymutatások ártalmasak a gyermekek számára.”

A PCRM állítása szerint a tehéntej a telített zsírok elsődleges forrása a gyermekek étrendjében, és számos tanulmány rámutatott arra, hogy a tehéntej nem járul hozzá a csontok egészségéhez, sőt, összefügg az elhízással, a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel és néhány rákos megbetegedéssel is.

Ezenkívül a laktózintolerancia (a tehéntejben található cukor emésztésének képtelensége) az emberi népesség több, mint 65%-át érinti.

Vegan kalciumforrások
Vegan kalciumforrások / ChooseVeg

Levin elmagyarázta, hogy:

„A gyermekek minden szükséges kalciumot megkaphatnak a tej nélkül is, például babból, tofuból, brokkoliból, kelkáposztából és hasonló zöldekből, kenyérből, gabonafélékből és egyéb, kalciumtartalmú italokból, így elkerülhetők a tejtermékek fogyasztásával járó egészségügyi veszélyek is.”

A tehenészetek lobbija

A PCRM szerint a National Dairy Council (tejipari érdekeltség) ismert arról, hogy évente támogatja az American Heart Associationt, ami így arra ösztönzi a bizottságot, hogy a vegán alternatívákkal szemben inkább a tejtermékeket próbálja népszerűsíteni.

„Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek tejtermékfogyasztására vonatkozó javaslatokat részben a tejipar finanszírozza.”

– hangsúlyozta ki Levin.

Ez is érdekelhet ➡  Az amerikai orvosok a vegán szülőket és gyermekeket támogatják
Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
H. Viktória
2015-ben váltottam vegetáriánus életmódra, majd 2019 februárjában lettem vegán. Eleinte etikai okokból váltottam, később láttam csak meg, milyen jó hatással van a veganizmus a fizikai és mentális egészségemre, valamint milyen sokat tesz a klímaválság megfékezéséért folytatott küzdelemben is. Mivel csak pozitív változásokat tapasztaltam, szeretném másokkal is megosztani ezt az életszemléletet, valamint ezzel is segíteni az állatoknak, embereknek és a Földnek, hogy egy élhetőbb és harmonikusabb világot teremtsünk a mostani és a következő generációk számára egyaránt.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.