Most olvasott cikk
120 adag vegán étellel lepték meg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat

120 adag vegán étellel lepték meg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat

Vegán aktivisták vittek növényi ételt a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak

Miközben május első vasárnapján az anyák köszöntésére készülődött az ország, vegán aktivisták maroknyi, ám annál lelkesebb csoportja, a koronavírus-járvány első vonalában küzdőket lepte meg egy kis figyelmességgel. Balázs, Gabi, Viktor és Raul, a hétvége dacára hajnalban keltek, hogy az általuk kitalált és elkészített tisztán növényi alapú menü ebédidőre a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban, valamint annak mobil járványkórházában legyen.

A négy fős aktivista csapat, akik mind különböző városban élnek, mégis rendszeresen összejárnak és vegán demonstrációkat szerveznek, ezen a napon is hajnalban kezdte az aktivizmust.

A társaság a Kecskeméten rendszeresen megrendezett Cube of Truth-ról ismerte meg egymást 2018 környékén, s ahogy barátsággá alakult a hasonló vélekedés, úgy sokasodtak a közös események is. Ezek egy részén az utca emberét edukálják arról, hogy a növényi étrend választásával a vágóhídra szánt állatok életét menthetik meg, máskor viszont jótékonysági akciók keretében rászorulókon segítenek.

A koronavírus-járvány természetesen a vegán aktivizmus lehetőségeit is korlátozta, a segíteni vágyás szándékának azonban nem szabhatott határt. Így esett a választásuk egy kórházra, amelynek dolgozói éjt nappallá téve, az ünnep- és szabadnapokról már régen megfeledkezve küzdenek a betegség ellen. S ugyan mi mással is segíthettek volna, mint egy komplett vegán menüvel, amellyel hitük szerint nemcsak örömet szereznek, de az egészségüknek is jót tesznek.

A tisztán növényi alapanyagokból összeállított vegán gyros tál és az erdei gyümölcsmártással tálalt rizskoch ugyan idézte a hagyományos vasárnapi ebédek hangulatát, ám összetevőiben már egy új, reformvilág ízeit hozta a munkában megfáradt, orvosok és ápolók tányérjára.

Vegán gyros tálak
Vegán gyros tál jackfruittal, sült krumplival, salátával és kókusz kefirrel. Fotó: Pintér Judit
Rizskoch erdei gyümölcsöntettel
Rizskoch erdei gyümölcsös öntettel. Fotó: Pintér Judit

Az akciót hosszas egyeztetés előzte meg, a kiskunhalasi kórház ugyanis nem maradt magára a bajban. A vészhelyzet kezdete óta a lehető legkülönbözőbb szervezetek próbálnak az egészségügyi intézmény nehéz napjaiba ajándékokkal, élelmiszercsomagokkal és a vegánokhoz hasonlóan komplett menükkel némi örömöt csempészni. Az egyik legkedvesebb felajánlás egy piacon áruló hölgytől érkezett, aki száz vadonatúj zoknit adományozott a Mobil Járványkórház dolgozóinak.

Sokan segítik az egészségügyet

Az anyák napi 120 adag növényi alapú ételt átvevő ápolási igazgató, Dittmayer Péter szerint megható az a társadalmi összefogás, amely intézményük körül a helyi és környékbeli vállalkozók vezetésével kialakult. Kollégái pedig pontosan érzik ennek a támogatásnak az erejét, de leginkább a jó szándékot, amelynek kézzel fogható megtestesítői a kisebb nagyobb adományok.

Az érték pedig a legkevésbé sem számít, hiszen a megfáradt orvosok és ápolók a környékbeli óvodások rajzainak éppúgy örülnek, mint az elegáns ajándékokat rejtő csomagoknak. Sőt, sok esetben még jobban is. A támogatók sokszínűségért érdemes végigpörgetni a kórház Facebook-oldalát, amelyen nap nap után sorakoznak a köszönetnyilvánító posztok.

A vegán felajánlás azonban mégiscsak egyedi volt a maga nemében. Ennek ellenére, sem az ápolási igazgató, sem a főszakács, sem pedig a munkatársak nem riadtak el az ötlettől, sőt, kifejezetten várták, hogy ezeket az új ízeket is megismerhessék. A kórház konyháján ma már egyébként sem lepődnek meg azon, ha valaki húsmentesen, vagy akár teljesen növényi alapokon táplálkozik. Dolgozóknak és betegeknek egyaránt felkínálják a választás lehetőségét, még akkor is, ha manapság még kevesen élnek vele.

Semmelweis Kórház Kiskunhalas - vegán ételosztás-min
Megérkezett az ételadomány Kiskunhalasra. Fotó: Pintér Judit

Dittmayer Péter is izgalommal várta, hogy megkóstolja a jackfruittal elkészített gyros tálat. Az ápolási igazgató azonban előbb az állandó kórház épületéből a város szélén található Mobil Járványkórházba kalauzolta a vendégeket, és a kiporciózott adagok egy részét. Az első dicsérő szót éppen ezért a katonai táborra emlékeztető, makulátlanul tiszta és rendezett speciális intézet előtt várakozva kapták a vegán aktivisták, akik az elismerés nyomán ekkor már rég megfeledkeztek a korai kelés okozta fáradalmakról.

„Vegyük le a menüről a világjárványt!”

Ez a látszólag egyértelmű üzenet állt az anyák napi ebédet prezentálók pólóján. És korántsem véletlenül. Az aktivisták ugyanis nemcsak arra utalnak ezzel a mondattal, hogy az együttérzés és az együttműködés egyaránt segíthet a betegség legyőzésében, de arra is, hogy ebben a tisztán növényi alapú táplálkozás lehet az egyik legjobb fegyver.

Sok szakértő állítja ugyanis, hogy az immunrendszer megfelelő működését kifejezetten gátolják az állati eredetű termékek, a zöldségek, gyümölcsök, magvak és gabonák viszont segítik. Egy libanoni kórházban ennek jegyében még attól sem riadtak vissza, hogy idén március elsejétől kizárólag vegán menüt szolgáljanak fel a betegeknek.

A kiskunhalasi akciót, pályázat útján, a Million Dollar Vegan nemzetközi nonprofit szervezet támogatta, amely a növényi étrendre való áttérés kedvező környezeti és egészségügyi hatásaival szeretné megismertetni a Föld lakóit. A ma már tíz országban, hét különböző nyelven jelen lévő csoport 2019-ben alakult és a COVID-19 hatására fogalmazta meg a kiskunhalasi akció résztvevőinek pólóján látható jelmondatot.

Vállalásuk ugyanis nem más, minthogy 2022-re egymillió adag vegán ételt biztosítsanak a járvány ellen küzdők, valamint a hátrányos helyzetű lakosság számára. A kiskunhalasi kórháznak szállított 120 főétel és desszert ma már ennek az óriási mennyiségnek képezi apró, de annál fontosabb részét.

Vida Raul, a Prove alapítója-min
Vida Raul, a Prove.hu és a Csir Kevin alapítója. Fotó: Pintér Judit

Kik voltak az aktivisták?

Az anyák napi akció résztvevői közül Viktor és Balázs folytatják a legrégebb óta a vegán életmódot, mindketten hét évvel ezelőtt váltottak, igaz utóbbi előtte már több mint tíz éven át volt vegetáriánus:

„Nekem egyáltalán nem hiányzik a hús, és már korábban is ki akartam próbálni a növényi étrendet, ám “Az Igazi Mátrix” című előadás megnézését követően döntöttem. Úgy éreztem, ha folytatom a korábbi életemet, akkor önmagamban csalódom. Szomorú dolog az állatokkal kegyetlenkedni és a húsukért megölni őket.”

„Ugye lehet így élni?” – teszi fel a korántsem költőinek szánt kérdést Viktor, aki szintén az interneten talált ismeretterjesztő filmeknek köszönheti új életmódját, amelyben a lehető legjobban érzi magát. Az egészsége szempontjából éppúgy, mint etikailag.

„Csak így lehet!” – válaszol rá Balázs, aki a mai napig nem érti, húsevő embertársaink többsége miért utasítja el gondolkodás és próba nélkül a növényi étrendet? Bár Gabi kivételként erősíti ezt a szabályt, aki az ő példáját követve lépett erre az útra.

120 adag ételt osztottak ki vegán aktivisták - prove.hu-min
A vegán aktivista csapat. Fotó: Pintér Judit

„Korábban is találkoztam már a vegán eszmékkel, de sokszor túl erőszakosan próbáltak rávenni a változásra, s ezért ellenálltam. Balázs azonban olyan magával ragadóan adta át nekem ezeket az ismereteket, hogy nem maradtak bennem kérdések. Nem egészségi okokból, hanem az állatok miatt, vagyis ezer százalékosan etikai okokból döntöttem így”

– beszél saját, négy évvel ezelőtti „megtéréséről” Gabi, aki a vegánságot egyáltalán nem tartja divatnak. Ez utóbbiban pedig a mind a négyen egyetértenek, s biztosak abban, hogy most már életük végéig ragaszkodni fognak ehhez az életmódhoz.

Raul, aki öt évvel ezelőtt, éppen tizennyolc éves kora előtt a neten keringő állattartó telepeken és vágóhidakon készített videók hatására mondott le a húsevésről, majd egy évvel később tért át a tisztán növényi étkezésre, amelynek terjesztését olyannyira szívügyének tartja, hogy azóta internetes portált is alapított a minél precízebb tájékoztatás érdekében.

„Szülővárosomban, Kiskunfélegyházán működik az ország legnagyobb vágóhídja, így ma már egyáltalán nem tartom véletlennek, hogy ezt a szerepet éppen rám osztotta a sors. Valamivel ellensúlyozni kell azt a sok borzalmat, ami ott nap mint nap történik”

– indokolja vezető szerepét Vida Raul, a Prove.hu alapítója, aki az ételosztás ötletgazdája is volt.

A kiskunhalasi akciót azonban a legkevésbé sem a vegán eszmék terjesztése motiválta. Sokkal inkább a köszönet és a hála kifejezése, amelyet az egészségügyben dolgozók felé szerettek volna kifejezni. Ebben pedig nincs különbség növényevők és húsevők között.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.