Most olvasott cikk
10 indok, hogy miért egyél minden nap leveles zöldségeket

10 indok, hogy miért egyél minden nap leveles zöldségeket

Saláta

Mindannyian tudjuk, hogy több zöldet kell fogyasztanunk, de talán a következő információk és kutatások ösztönzőleg hatnak, hogy valóban többet is együnk belőlük. Ugyan a zöldek fogyasztása melletti érvek hosszúra nyúlnak, itt áttekintjük a legfőbb előnyöket.

Fenntartja a férfiak szexuális egészségét

Sok leveles zöldség, de különösen a cékla zöldje kitűnő forrása az egyik nélkülözhetetlen ásványi anyagnak, a cinknek.

Egy, az Emberi Reprodukciós Tudományok Folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt dózisú cinkbevitel fokozza a férfiak szexuális egészségét, beleértve a korai magömlés valószínűségének csökkenését, a szexuális aktivitás hosszabb ideig tartó fenntartásának képességét és a tesztoszteronszint javulását.

Enyhíti a szívritmuszavart

A leveles zöldeket egy másik alapvető ásványi anyag, a kálium legjobb forrásaiként is említhetjük. A kálium segít szabályozni a szívverést és az idegjeleket.

Sajnos a legtöbb ember étrendjében a nagy mennyiségű nátrium miatt, és ebből fakadóan a nátrium káliumot helyettesítő tulajdonságának köszönhetően, a káliumhiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány.

Amerikában, néhány becslés szerint a lakosság 98%-a szenved belőle hiányt. Ennek a hiánynak a kezelése viszont rendkívül fontos lenne, hiszen megoldást nyújthat a szívritmuszavar csökkentésében.

Segítség a szem egészségéhez

A leveles zöldek igazi lutein-aranybányák, kiemelten a cékla zöldje, mely a legjobb források közé tartozik, több mint 275 mikrogrammnyi luteinttartalmával. A lutein a szem egészségének fenntartásához és a látás megőrzéséhez, valamint a szem betegségeinek megelőzéséhez kiemelten fontos tápanyag.

Ami a szem egészségét illeti, kevés étel hasonlítható az olyan leveles zöldekhez, mint a fodros kel, a kelkáposzta és a spenót. Ennek magyarázata, hogy sokféle szemvédő és szemgyógyító tápanyagot tartalmaznak, úgy mint az alfa-karotin, alfa-lipoinsav, béta-karotin, lutein és a zeaxantin.

saláta-leveles-zöldségek

Véd a szívbetegségekkel szemben

Ha szívbetegségről van szó, mindenképp ötvözd kedvenc leveles zöldedet az étrendedbe, különösen a kelkáposztát, salátát, petrezselymet és a spenótot. Egy, az Atherosclerosis folyóiratban publikált kutatás ugyanis azt mutatta, hogy néhány zöldség hatékonyabb a szívbetegség megelőzésében, mint mások.

A magas lutein tartalmú zöldségek, mint a leveles zöldek, különösen előnyöseknek bizonyultak a szívbetegségek megelőzésében és a már kialakult állapot kezelésében. A leveles zöldek tápanyagban gazdagok, többek között B-komplex vitaminokban, mint amilyen a B6 és a B12-vitamin is, és folsav tartalmuk is magas.

A homocisztein olyan típusú fehérje, amelyet a szervezet termel, és amely a vérben található, ideális esetben alacsony szinten. A magas homociszteinszint a szívbetegség előjelzője, ezért okosan járunk el, ha zöld levelesek fogyasztása által alacsonyan tartjuk ennek szintjét.

Véd a csontritkulással szemben

Az olyan zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót nagy mennyiségű alkáli ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kalcium és a magnézium.

Mindkét ásványi anyag segít a szervezet kémiai egyensúlyát megtartani, így hozzájárul a gyulladások enyhítéséhez és a csontok egészségének javításához.

Harcol a rák ellen

A leveles zöldek sok rákellenes vegyületet tartalmaznak, amelyek közül néhány: alfa-karotin, alfa-liponsav, béta-karotin, lutein és zeaxantin. A pitypang zöldje különösen erős rákellenes hatással bír.

Bár a hagyományos olasz étrendben használata nem szokatlan, kevés magyarnak jutna eszébe leszedni és megenni a kerti pitypangot. Ugyanakkor különösen azoknak, akik a rákkal harcolnak, a Nature Chemistry által közzétett kutatások fényében, talán érdemes fontolóra venniük a közönségesnek tűnő, ám annál értékesebb növény fogyasztását.

A kutatás megállapította, hogy a pitypang zöldje reményt nyújthat a rettegett betegség kezelésében. A kutatók azonosították a JPC11 nevű anyagot, amely úgy tűnik, hogy zavarja a rákos sejtek gyors osztódási képességét, ami a szervezetben a rák túlélésének feltétele.

Maciej Ostrowski / Unsplash

Megelőzi a cukorbetegséget

Az Endocrine Journal folyóiratban megjelent úttörő felfedezés megállapította, hogy az A-vitamin-hiány valójában a cukorbetegség gyökere. A tudósok megállapították, hogy az A-vitamin nélkülözhetetlen a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek megfelelő működéséhez.

A béta-sejtek felelősek az inzulin előállításáért, ami segíti a vércukorszint szabályozását. A leveles zöldek felhasználásával elegendő béta-karotinhoz jutunk, amely az A-vitamin prekurzoraként segíti az egészséges inzulinreakciót.

Gyógyítja a májat

A leveles zöldek olyan tápanyagházak, amelyek szinte mindenre jók, így valószínűleg nem lesz meglepő, hogy a máj egészségére is kedvező hatással bírnak.

A Lipids in Health and Disease orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint több leveles zöldség fogyasztása igazoltan javítja a máj zsírsav-profilját, ami nem csak a máj egészségét szolgálja és a zsírmáj kialakulásának kockázatát csökkenti, de a szívbetegségek megelőzésénél is szerepet kap.

A nyirokrendszer tisztítói

A leveles zöldek, mint például a rukkola, a spenót és a kelkáposzta kiváló nyirokrendszer-tisztítóként is szolgálnak. Sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek növelik a nyirokrendszerének azon képességét, hogy tisztán és egészségesen tartsa a szöveteket.

Súlyvesztést gyorsító

Ha a fogyásnak színe lenne, biztosan zöld lenne. Ez azért van, mert a leveles zöldek olyan tápanyagokkal is el vannak látva, amelyek támogatják az egészséges anyagcserét.

Akár tavaszi salátakeveréket, spenótot, kelkáposztát, mustárzöldet, akár másfajta leveles zöldséget építesz be a táplálkozásodba, ezek mind kiváló vitamin- és antioxidánsforrások, amelyek enyhítik a gyulladásos állapotot, ami a súlygyarapodás és az elhízás kiváltója.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.